U fokusu

Dr. James Marion Sims provodio je eksperimente na ropkinjama

Aktivistkinje zahtijevale da se makne spomenik ocu moderne ginekologije

Aktivistkinje zahtijevale da se makne spomenik ocu moderne ginekologije

Byp 100 facebook

Brončana statua doktora James Marion Simsa smještena je na ulazu u Central Park na Petoj aveniji u Manhattanu. Spomenik je posvećen čovjeku kojeg se smatra ‘ocem moderne ginekologije’.

Dok mu se pripisuje značajna uloga u liječenju mnogih bolesti žena, poznat je i po tome da je imao robove i ropkinje te da je na svojim ropkinjama proveo niz eksperimenata.

U nekim slučajevima provodio je genitalne operacije nad njima ne koristeći anesteziju jer, prema njemu, ‘crnkinje ne osjećaju bol’. S obzirom na to da ropkinje nisu imale individualnu slobodu, vjerojatno je da su ti eksperimenti provođeni protiv njihove volje i bez njihova pristanka.

Aktivistkinje grupacije Black Youth Project 100 okupile su se u Central Parku kako bi protestirale protiv spomenika kojeg smatraju sramotnim. Odjenule su haljine koje simboliziraju bolničku odjeću i obojile su ih bojom koja pokazuje krv i patnju žena koje su bile podvrgnute takvim operacijama i eksperimentima. Članice Byp 100 grupe smatraju da je sramotno da se unatoč činjenici da je provodio nehumana testiranja na crnkinjama, Simsa smatra ‘ocem moderne ginekologije’. “Slaviti i sjećati se imperijalističkog robovlasnika, ubojice i mučitelja poput J. Marion Simsa je bijela supremacija”, kazala je Rossanna Mercedes, članica aktivističke skupine.

“U najboljem slučaju, J. Marion Sims bio je rasist koji je iskoristio robovlasništvo za vlastiti dobitak i profesiju”, dodala je aktivistkinja Seshat Mack.

Grad je odbio maknuti statuu koja je prije ove lokacije stajala u Bryant parku. Lokacija na kojoj se nalazi danas je simbolična jer se radi o predjelu East Harlema koji je rasno raznolik. Umjesto micanja, grad je obećao dodati spomeniku znak koji će sadržavati povijesne informacije o Simsu te bolji pregled njegova života.