U fokusu

Singapur, London, Zurich, New York, Berlin itd.

Google: Prosvjed zbog tretmana optužba za seksualno uznemiravanje

Google: Prosvjed zbog tretmana optužba za seksualno uznemiravanje

Ted Twitter

Zaposlenici i zaposlenice Google-a diljem svijeta, jučer su napustili_e radno mjesto kako bi posvjedovali_e protiv načina na koji ta kompanija tretira žene.

Naime, prošli je tjedan izvršni direktor tvrtke Google Inc Sundar Pichai izjavio da je tvrtka kroz protekle dvije godine otpustila 48 zaposlenika zbog seksualnog uznemiravanja. Od toga je 13 osoba bilo na višim pozicijama. Sve je bilo potaknuto izvješćem New York Times-a u kojem stoji da je su tri visoko rangirana rukovoditelja dobila pozamašnu otpremninu nakon što su napustili tvrtku zbog optužbi za seksualno uznemiravanje. 

Iako je iz Google-a tako što negirano, zaposlenici_e ovim protestom traže da se promjeni način na koji se tretiraju optužbe za seksualno uznemiravanje, te ukidanje prakse prisilne arbitraže kako bi se omogućilo potencijalnim žrtvama da tuže osobe koje ih uznemiravaju. 

Prisilna arbitraža uobičajen je dio ugovora koji nalaže da se bilo kakve optužbe i neslaganja rješavaju interno, unutar tvrtke, umjesto da se poduzmu druge metode kako što su tužbe i sudovi. Kritičari_ke postupka smatraju da takva odredba ide na ruku optuženima jer ih štiti, te da onemogućuje žrtvama da se njihov glas čuje i da poduzmu daljnje korake kako bi dobile pravdu.

U jeku prosvjeda Pichai je izjavio: “Razumijem bijes i razočaranje koje mnogi_e od vas osjećaju. I ja to osjećam, te sam u potpunosti posvećen nastojanju da unaprijedim reakcije tvrtke na ovakve navode koji se predugo događaju u našoj zajednici, pa tako i u Google-u”. 

Web developer Sam Dutton, jedan od prosvjednika u Londonu, za BBC je rekao: “Prosvjedujemo kako bismo dali podršku kolegicama na bilo kojem radnom mjestu koje su bile žrtve seksualnog nasilja te kako bismo osigurali da počinitelji ne budu zaštićeni ili nagrađeni.” 

Diljem Twittera prosvjedi su dokumentirani pod oznakom @googlewalkout, a protestiralo se u Singapuru, Zurichu, Londonu, Tokiju, Berilnu, New Yorku i mnogim drugim gradovima.