Sa stavom

opasne tendencije

U medijskoj želji za skandalima gube se zločini crkve

U medijskoj želji za skandalima gube se zločini crkve

Obrani pravo na izbor/Facebook

Komentar članice uredništva Libele Katatrine Pavičić-Ivelja, originalno objavljen na portalu Radio Slobodna Evropa, prenosimo u cijelosti. 

Iako se na prvi pogled možda i može činiti da se u nedavnom Jezerinčevom slučaju radi o nepromišljenoj, u afektu izrečenoj izjavi s obzirom na to da je njezin sadržaj doista apsurdan i lišen ikakvog činjeničnog uporišta, ipak sam spremna tvrditi da se radi o i te kako dobro isplaniranom činu.

Naravno da je naprosto degutantno na bilo koji način uopće povlačiti paralele između pedofila koji ciljano vrebaju maloljetnu djecu kako bi ih seksualno napastovali – što mora biti vrlo promišljen čin i nikada ne može biti nešto što se ‘slučajno’ dogodilo – sa ženama koje odluče izvršiti prekid trudnoće i to na sasvim neproblematičan način s obzirom na to da zakonski okvir pobačaj na zahtjev dopušta prije no što postoji ikakva viabilnost fetusa.

Dok bilo kakav seksualni čin nad djetetom mora podrazumijevati jasnu namjeru da ga se izvrši, trudnoća jest nešto što se usprkos svim mjerama predostrožnosti može dogoditi. Postoje razno razni faktori koji mogu utjecati na to zašto pojedina žena ne želi trudnoću ili se ne osjeća spremnom/voljnom postati majkom. Ono što je bitno naglasiti jest da je u tim slučajevima odluka o prekidu trudnoće u stvari jedna vrlo odgovorna, a često zbog društvene osude, tzv. priziva savjesti i ostalih prepreka koje ženama mogu stajati na putu i izrazito teška odluka. Stoga, u najmanju ruku je neukusno s pedofilije naglasak prebacivati na žene kao ‘ubojice nerođene djece’ i time ih još dodatno stigmatizirati.

No, u trenutnom konkretnom kontekstu, baš zato što je dobro poznato kolike su u posljednje vrijeme kontroverze bile vezane uz pitanje pobačaja na zahtjev je naglasak s pedofilije prebačen upravo na abortus. Prilikom govora o primjerice ratifikaciji tzv. Istanbulske konvencije itekako je na vidjelo izašlo koliko dezinformacija kruži javnim prostorom, pa i koliko su određeni/e građani/ke spremne prihvatiti određene stavove bez ikakvog kritičkog razmatranja i fact-checkinga. S obzirom na to, nema razloga misliti da to i sada neće biti slučaj. Također, pitanje reproduktivnih prava jedno je od najpogodnijih za stvaranje diverzije budući da za sobom kao lavinu povlači i niz drugih pitanja vezanih za ženska prava i zabrinjavajuće zanemarivanje istih kakvo smo na različite načine mogli primijetiti u posljednje vrijeme u Hrvatskoj (sjetimo se samo slučaja ‘Daruvarac’).

Puštanjem izjave poput Jezerinčeve u javni prostor nastoji se isprovocirati svojevrsni ‘skandal’, uzburkati emocije javnosti – bilo u pozitivnom, bilo u negativnom smislu – te posljedično izazvati lavinu senzacionalističkih naslova u medijima koji će se baviti svime osim problemom pedofilije. Već sada vidimo da se većina članaka objavljenih u raznim medijima fokusira na samu apsurdnost Jezerinčeve izjave i pojašnjava kako se parfemi ne rade stvarno od abortiranih fetusa. U nekim člancima čak se raspravlja o njegovoj ulozi u domovinskom ratu. U svoj toj senzacionalističkoj želji za ‘skandalima i intrigama’ pedofilija u crkvi kao tema već se pomalo gubi.

A uspije li problem pedofilije još jednom medijski potpuno potonuti u moru diverzija, crkva je postigla točno ono što je htjela – još jednom žrtvovala nedužne žene u svrhu manipulacije javnosti u sekularne prostore uvodeći ideologiju kojoj ondje nije mjesto, dok crkveni zločini još jednom padaju u zaborav.