Sa stavom

Ekološki i financijski prihvatljiva menstruacija

Što je kvragu menstrualna čašica i gdje to ide?!

Što je kvragu menstrualna čašica i gdje to ide?!

Screenshot: YouTube Ingrid Nilsen

Neiscrpni izvor svih izvora – Internet je medij preko kojeg saznamo gotovo sve novosti i informacije u svijetu. Pa tako i o menstruaciji i svim ‘radostima’ povezanim uz nju. Surfajući oblacima Interneta, svojevremeno sam naišla na pojam – menstrualna čašica. Naravno, prirodna je znatiželja prevladala, otišla sam površno istražiti o čemu se radi i automatski rekla: ‘Ne, ovo je fuj’. Nisam bila sigurna kako bi čašica stala uopće u mene, s obzirom da ni tampone ne koristim, kako bi to praznila dok sam u nekom javnom WC-u, šetala do umivaonika krvavih ruku itd. Ostala sam pri svojim jednokratnim ulošcima još neko vrijeme.

Međutim, par mjeseci nakon toga ideja čašice je u jednom trenutku opet došla do mene. Skrolajući kroz jednu vegansku grupu na Facebooku, naišla sam na temu menstrualne čašice i kakva su iskustva žena koje je koriste. I onda su mi neke stvari kliknule!

Što je menstrualna čašica?

Wikipedija kaže kako je menstrualna čašica ‘ženski higijenski proizvod, koji se obično radi od fleksibilnog medicinskog silikona te je u obliku zvona. Ona se umetne u rodnicu tijekom menstruacije kako bi ‘hvatala’ menstrualnu krv i komadiće maternice’.

Ovaj šturi opis na Wikipediji je točan, ali ne opisuje mnogo toga što stoji iza ideje menstrualne čašice.

Ovo su bitne informacije koje morate znati o menstrualnoj čašici:

1. Pristaje gotovo svakoj vagini! Evo kako se koristi!

Važno je napomenuti kako čašice dolaze u različitim veličinama te su napravljene od vrlo fleksibilnog silikona koji se pri umetanju može saviti na veličinu prosječnog tampona. Ovo je odlično jer to znači da čašica može pristati gotovo svakoj vagini. Nakon umetanja savinute čašice važno je da se ona pravilno otvori, odnosno da se pozicionira blizu otvora maternice tako da tvori vakuum. Taj vakuum onda ne dopušta krvi da procuri izvan čašice. Nakon što smo provjerile da je čašica pravilno otvorena ostaje samo još ‘stabljika’. Stabljika čašice služi za lakše vađenje menstrualne čašice te je ona namjerno napravljena dugačka tako da se opet može prilagoditi dužini individualne rodnice. Znači, ako nam ona viri iz rodnice dok stojimo trebamo je skratiti toliko da nam ne smeta, ali da je opet lako možemo uhvatiti prstom kad trebamo čašicu isprazniti. Menstrualna čašica može biti u vagini i do 12 sati te nije moguće da se dogodi sindrom toksičnog šoka jer ona tu krv ne upija u sebe.

Čašica je super i za korištenje ako treniramo, jer se ne može pomaknuti kao i ulošci, a ne viri nam konopčić iz kratkih hlačica kao što se nekad zna dogoditi s tamponima. Generalno, sva neugoda koja dolazi s ulošcima, od mirisa krvi pomiješane s parfemom na ulošcima do pomicanja istog i straha da nam je ipak nešto procurilo – nema.

Također, ne zaboravimo i na iskustva trans muškaraca koji korištenjem menstrualne čašice mogu izbjeći neugodu korištenja i kupovanja na redovitoj bazi proizvoda koji se smatraju ‘ženski higijenski proizvodi’.

2. Ekonomska strana.

Sigurno nisam jedina koju jako živcira činjenica da prosječna menstruacija poprilično košta, pogotovo za žene s vrlo obilnom menstruacijom, jer ne samo da nam nisu osigurani besplatni ulošci i tamponi, već mi na njih plaćamo i porez. S te strane menstrualna čašica je odlična, jer jednom kupljena, može služiti godinama. Ovo je pogotovo bitno za žene u vrlo siromašnim zemljama, poput djevojaka i žena diljem Afrike, gdje osim što ne mogu priuštiti uloške i tampone, zbog nedostupnosti sanitarnih čvorova djevojke zbog stigmatizacije propuštaju ići u škole tijekom menstruacije. Zato su dobrotvorne akcije dijeljenja menstrualnih čašica, koje mogu biti u rodnici i do 12 sati, olakšale živote mnogih djevojaka i žena u Africi te im omogućile neometan odlazak u škole ili na posao. Ista akcija se može napraviti i za beskućnice, koje također nemaju financijske mogućnosti plaćati uloške i tampone svaki mjesec te slobodan pristup kupaonicama.

Što se tiče njihove cijene, one variraju od 15 kuna na globalnim internetskim trgovinama do 250 kuna koliko dođu neke čašice poznatijih brendova, poput MoonCupa, koje su trenutno dostupne u Bio&Bio dućanima.

3. Ekološki aspekti.

Menstrualna čašica,nakon što se napuni, prazni se u WC školjku te se prije ponovnog umetanja opere vodom. Ovaj proces znači da na lokalno smetlište šaljete manje plastičnog otpada. Nevjerojatan je podatak da se na globalna smetlišta tijekom godine baci preko 100 milijardi jednokratnih menstrualnih proizvoda. Ne zaboravimo na omot u kojim one dolaze, na razne kutijice i slične dodatke. Kad se kupi menstrualna čašica nekog od poznatijih brendova dobije se i vrećica u kojoj se čašica čuva između menstruacija.

4. Osobno iskustvo.

Menstrualnu čašicu koristim nekoliko mjeseci, te sam uz pomoć raznih grupa na Facebooku i YouTube videa koji su mi pomogli kod prvog korištenja, postala gorljiva pobornica iste. Što se tiče odabira čašice, brendovi su skuplji, ali važno je napomenuti kako se preko globalnih online trgovina čašice mogu nabaviti po cijeni od 15 kuna. Osobno koristim jednu takvu, jer nisam željela riskirati kupiti nešto za 200 kuna što mi neće odgovarati. Međutim, čašica od 15 kuna savršeno mi pristaje. S obzirom na to da mi menstruacija dođe u jutarnjim satima, čašicu umetnem prije posla te mi se ona do kraja radnog vremena ne napuni niti 1/3. To je odagnalo neke moje panike oko toga kako ću čašicu mijenjati u javnim WC-ima. Jednostavno ne moram, s obzirom da se čašica može zadržati u rodnici i do 12 sati. Čašica mi je bila super i preko noći, jer više nema ustajanja ujutro i otkrivanja da se preko noći uložak pomaknuo te obojio madrac u crveno.

Naručite i probajte, možda vam postane najbolja prijateljica.