Sa stavom

Tretiranje majki i trudnica na radnom mjestu

Istina o trudnoći i radu

Istina o trudnoći i radu

Kako vi usklađujete trudnoću, majčinstvo i posao? Kako vam se bilo vratiti na posao nakon porodiljinog dopusta? Jeste li vraćeni na isti posao te je li vam radno mjesto i dalje sigurno? Ukoliko vas more ove brige – niste sami.  

Ovog je tjedna londonski odvjetnički ured Slater & Gordon objavio rezultate ankete koja je propitkivala poslovni život majki. Rezultati su prilično ponižavajući. Šest od deset žena smatra da su njihove karijere ugrožene nakon što su zatrudnjele, vjeruju da će im neke prilike biti uskraćene te da će se, kada se vrate s porodiljinog dopusta na posao, morati ponovno dokazivati. Gotovo polovica ispitanica smatra da će ih se promatrati kao ozbiljnije i sposobnije ukoliko budu kraće na dopustu. Također, 60 posto ispitanica smatra da im je mogućnost napredovanja limitirana u trenutku kada zatrudne i postanu majke.

Unutar istog istraživanja razgovaralo se sa 500 poslodavaca/ki te je trećina priznala da im se zbog trudnoće i majčinstva više isplati zaposliti muškarca između 20 i 30 godina nego ženu istih godina. Četvrtina smatra da nije najbolji potez zaposliti ženu koja već ima dijete.

“Otpuštena sam jer sam izgubila dijete”

Razgovarali smo sa ženom koja je radila u IT kompaniji četiri mjeseca. Kada je zatrudnjela, obavijestila je šefa o tome, no ubrzo je izgubila dijete. Čim se vratila na posao, dobila je otkaz. Ona navodi: “Ja sam praktički otpuštena jer sam izgubila dijete. Očekivalo se da ću ponovno zatrudnjeti, a to me ne čini korisnom zaposlenicom”. Činjenica da su mlade žene manje poželjne zaposlenice od muških kolega joj je dobro poznata. “Bilo mi je nevjerojatno teško pronaći posao u svojim dvadesetima”, navodi ispitanica.  

Ipak, sam porodiljin dopust manji je problem od stava poslodavaca/ki. Trećina anketiranih smatra da žene, kada se jednom vrate na posao, jednostavno nisu dovoljno dobre za svoja radna mjesta. S druge strane, trećina žena smatra da bolje obavljaju svoj posao nakon što dobiju djecu, unatoč poteškoćama s kojima se susreću. Lako je ignorirati jednog ili dva poslodavca sa šovinističkim i staromodnim stavovima. No, njih, nažalost, ima mnogo više. Dok zakon navodno štiti trudnice na poslu, teško je dokazati da je trudnoća razlog zašto vas šef ili šefica diskriminiraju.

Ipak, ovo istraživanje dokazalo je jednu stvar. Osjećaj da je trudnoća i majčinstvo prepreka u profesionalnom razvoju nije samo u vašem umu. Mnoge žene prolaze iste prepreke i rijetko o tome govore. Obeshrabrujuće je, ipak, da čak ako i uspijete podići tužbu protiv diskriminacije, sudski troškovi su često razlog zašto žene odustaju od postupka.

O problemima trudnica i majki u Hrvatskoj već sam govorila u članku Tvoja je trudnoća moj trošak! Hvala, doviđenja. Ipak, unatoč poražavajućim rezultatima istraživanja, zakonskim odredbama i provođenju istih, stupanjem na snagu novog Zakona o radu, status trudnica i majki nije se poboljšao. Štoviše, ionako teška situacija žena je ostala nepromijenjena ili je pogoršana. Tvrtke mogu otpustiti trudnicu u slučaju likvidacije ili smrti poslodavca, a mehanizmi provjere provođenja propisa koji štite trudnice i majke na radnom mjestu i dalje nam nisu poznati.

Prevela i prilagodila Iva Zelić