Sa stavom

demistificirajmo klitoris i vaginu

Kako educirati djevojke da i one imaju pravo uživati u seksu

Kako educirati djevojke da i one imaju pravo uživati u seksu

eco-feminist88.tumblr.com

Postoji li prikladnije vrijeme za postaviti ovo pitanje od Internacionalnog dana djevojčica?

U svijetu je 1.1 milijarda djevojaka i djevojčica koje su spremne za budućnost i ono što ta budućnost donosi. Investiranjem u njihovo zdravlje, sigurnost, edukaciju i prava, osnažuje ih se da ispune svoje želje i snove te stvore bolji život za sebe, svoju obitelji, zajednicu i društvo u cjelini.

No, često se marginalizira pridati pozornost na još jednu komponentu njihovog bića – onu seksualnu. Sa rezervom im se objašnjava da je u redu otkriti svoju seksualnost u trenutku kada su same spremne za to i da je sasvim u redu da uživaju u seksu. Čak i uz (kakav takav) seksualni odgoj u školama većina mladih danas istražuje pojmove o seksu na internetskim stranicama zatrpanima dvjema krajnostima – nerealno, romantičnim vizijama seksa holivudskih filmaša ili pornografskim sadržajima. Niti jedna od tih krajnosti ne prikazuje realni seksualni odnos i rijetko prenosi poruku mladim djevojkama kako je u redu uživati u seksu.

Seks je ostao oruđe zadovoljavanja potreba – i to muških potreba. U seksualne odnose djevojke ulaze kako bi zadovoljile svoje dečke, kako bi ih zadržale i/ili radi pritiska društva, jer svi su to napravili tako da one ne smiju zaostajat za trendom. I opet se svijet vrti oko penisa.

{slika}

Čak i nastavni programi seksualnog odgoja i reproduktivnog zdravlja baziraju se isključivo na spominjanju “ženskih dijelova” dok se o penisu raspravlja – što znači erekcija, kako se osloboditi erekcije, što je ejakulat? Pitam se ponekad jesu li vagina i klitoris u pojmovniku određenih osoba mitska bića čije se ime rijetko ili nikada ne spominje? Zašto je toliko mistificiran klitoris, iskreno, nikada mi neće biti jasno. Na internetu se mogu pronaći edukativni tekstovi koji muškarcima daju smjernice kako ga pronaći.  

Sa rezervom se djevojčicama daje do znanja kako je u redu otkriti svoju seksualnost, kako je u redu otkriti što im odgovara i da je u redu da uživaju u seksualnim odnosima.

Sudjelujući u programima o neformalnoj edukaciji djevojaka po pitanju njihove seksualnosti i reproduktivnog zdravlja susretala sam se s djevojkama koje imaju u potpunosti iskrivljenu viziju seksualnih odnosa, čak i u trenutku kada su već godinama seksualno aktivne. Njihovo znanje o seksu preneseno je s koljena na koljeno, među vršnjacima i putem istraživanja na internetskim stranicama i uvijek je reducirano na pojam – muškog svršavanja. Kada bi ih upitala zadovoljavaju li se njihove potrebe seksom odgovor je uvijek bio potvrdan ali samo u segmentu činjenice da se seksaju. Ženski orgazam je u većini slučajeva bio nešto što tek ponekad dožive (uglavnom ni ne inzistiraju na svom pravu da i one budu zadovoljene, pa to jasno ni ne artikuliraju). 

Razočaravajuće je bilo čuti pitanje “A kako znam da sam doživjela orgazam?” i to pitanje nisu postavljale djevojke koje još nisu imale seksualni odnos nego one koje se svakodnevno upuštaju u seksualni odnos sa svojim dečkom koji redovito doživljava orgazam. On zna da je doživio orgazam dok ona ne zna je li što (najčešće) znači da – nije. Jer budimo realni, na satu seksualnog odgoja, u razgovoru s roditeljima, učiteljima – fokus nikada nije ni bio na to da ona doživi orgazam već on. Penis, penis, penis.

S njom se razgovara oko toga da mora paziti na svoje ponašanje jer nitko ne voli drolje – dečki nikada neće s njima biti u vezi, neće ih oženiti, neće s njima zasnovati svoju obitelj. Najbolje bi bilo da apstiniraju do braka, a onda realno ne moraju u međuvremenu niti razmišljati o kontracepciji, o neplaniranoj trudnoći, o spolno prenosivim infekcijama. Na vaginu bi se trebao staviti lokot i pričekati brak da ključ kojim je ona zaključana se pokloni osobi s kojom ćeš provesti ostatak svog života i kojem ćeš roditi mnoštvo malene, slatke dječice.

{slika}

Konzervativna razmišljanja toliko su ukorijenjena u našem društvu da ovakva razmišljanja nimalo ne čude. No, budimo realni. Djevojčice se upuštaju u seksualne odnose u jednakoj količini kao i mladići jer za tango je potrebno dvoje. Možemo zatvarati oči pred time i praviti se da se to ne događa, no činjenica ostaje da se to događa. I mladići i djevojčice se seksaju. I upuštaju se u seksualne odnose sve ranije i ranije.

Umjesto ignoriranja promijenimo ploču, recimo im da je u redu otkriti sebe, masturbirati, uzeti ogledalo i samostalno pogledati što se nalazi dolje. Objasnimo djevojkama da je u redu da uživaju, da doživljavaju orgazme i ne pitaju se je li to laž koju je netko smislio čisto da im nametne grižnju savjest jer one to nikada nisu doživjele. Potaknimo ih da razgovaraju sa svojim dečkima o tome što im odgovara, a što ne. Već od najranijih dana učimo ih da su muškarci i žene jednaki, da oboje trebaju razmišljati što zadovoljava njihove partnere/ice i potaknimo ih da se potrude to činiti. Potaknimo ih da poštuju jedni druge.  

Objasnimo im da seks ne znači nužno muškarac plus žena u jednadžbi, da je jednadžba žena plus žena kao i muškarac plus muškarac jednako u redu. Potaknimo ih da poštuju različitosti.

Objasnimo im da vagina i klitoris nisu mitska bića. Ohrabrimo ih da se bez srama upuštaju u seksualne odnose i da se ne brinu oko negativnih epiteta jer ljudska seksualnost je nešto najprirodnije na cijelom svijetu. Objasnimo im da u trenutku kada one same žele se upustiti u seksualni odnos je pravo vrijeme da to učine, da trenutak prisile i pritiska nikada nije bio i nikada neće biti pravo vrijeme. Objasnimo im i naučimo ih da brinu za sebe, da budu odgovorne, da razviju samopoštovanje.

Objasnimo im da i žene svršavaju.

Neki/e će reći da ovo razmišljanje potiče seksualnu promiskuitetnost, no ja čvrsto zagovaram stav da ovo razmišljanje potiče teoriju o zdravoj osobi. Klitoris postoji, dragi/e moji/e, nemojte ga se toliko bojati.