Sa stavom

send nudes?

Online dejting život feministkinje u Hrvatskoj

Online dejting život feministkinje u Hrvatskoj

Screenshot razgovora autorice na dejting aplikacij

Ako si lijena konformistkinja sa socijalnom anksioznošću poput mene, onda ti je isplativije iz udobnosti svog doma skinuti par dejting aplikacija. Tinder, Bumble, OK Cupid i Badoo su samo neke od njih, korištene da bi se izbjegla neugodnost koju izaziva započinjanje stvarnog razgovora u stvarnom svijetu.

Iako se deklariram kao intersekcionalna feministkinja, na dating aplikacijama to obično ne stavim u opis. Razlog tomu je muško nerazumijevanje feminizma (“ali imate već sva prava, šta hoćete više… kako je ženama u Saudijskoj Arabiji, tebi je tu super… znači ti si feministica i mrziš muškarce jel da, što uopće tu radiš”), koje ih doslovno nikada ne sprečava u ulaženje u debate o tome što feminizam (za njih) je, a što nije. Jednostavnije je napraviti bazičan profil u kojem spomeneš da voliš životinje i da se ti fizička aktivnost nije strana. E i da, da voliš putovati, to se ne smije izostaviti.

Biti incognito feministkinja nije lagano. Obzirom da se naši dečki ne trude shvatiti zašto feminizam i dalje postoji, da nemaju teorijsku podlogu o njemu, no zato imaju agresivnih ispada protiv feminizma na pretek, teško mi je praviti se glupa kada vidim nizanje besmislica i “šala”. Tada obično padnu maske i poput Diane se pretvorim u Wonder Woman koja je spremna na borbu. Borba obično završi opcijom da ga ‘odspojim’, moram priznati, te nikad ne završi s time da muškarac shvati da feminizam nije ekvivalentan mržnji prema muškarcima. Unatoč tome što se zadnjih godina puno govori o feminizmu i demistificira ga se, muškarci i dalje smatraju neprijateljicama žene koje se deklariraju kao feministkinje.

Što se tiče opisa, zaustavim se na samo jednom retku, upozorenju da nema traženja ili slanja golih slika te na zamolbi da momak koji se javi bude pristojan. Razlog tim mjerama opreza je muška nepristojnost, koja umjesto pozdrava uleti s neprimamljivim ponudama.

Nekim dečkima je to upozorenje smiješno, nekima slatko, a neki se odluče svađati jer “čim imaš takav stav, to znači da odmah kvariš zabavu”. Kako si kod raskrinkavanja (muške) gluposti ne mogu pomoći, ulazim u raspravu dekonstruirajući takav tip rečenica pitanjima o obostranom pristanku, mojim željama i njegovom odgoju.

Tipologija likova

Iako ih postoji milijun, ja sam iz osobnog iskustva svela tipove muškaraca, koji će se glupo ponijeti prema mladoj ženi na dejting aplikaciji, u samo pet kategorija: tip koji te u 6 minuta razgovora zna bolje nego ti samu sebe, tip koji pita gluposti, tip koji te ne poštuje, tip budale i tip šaljivdžije.

Onaj koji te zna bolje nego ti samu sebe
To je onaj tip koji ispaljuje fore iz loših romantičnih komedija koje se temelje na seksizmu i ima već unaprijed smišljenu tvoju reakciju na sva njegova pitanja. Ako se ne nasmiješ na njegove ‘fore’, reći će ti upravo to “loše si reagirala jer se nisi nasmijala”. To je također tip koji će ti usred razgovora (koji ukupno traje manje od 10 minuta) reći kako ima osjećaj da si nezadovoljna. Čime, pitaš se? Nezadovoljna životom jer neki apstraktni misteriozni Bivši nije ispunio tvoja očekivanja. Ono čime sam uistinu nezadovoljna jest činjenica da Hrvatska još nije ratificirala Istanbulsku konvenciju, dok naše žene umiru svaki dan.

 {slika}

Ono što će također izmisliti je tvoja želja njega samog, što znači da će te ‘optužiti’ kako ga zbilja želiš i da samu sebe lažeš ako kažeš suprotno.

{slika}

Zadnji klasični potez prvog tipa je rečenica “ljepša si bez šminke”, čime pokazuje da nema bazično znanje o ženskoj autonomiji, njezinom odabiru (ne)nošenja šminke, a niti jačini propagande kapitalističkog svijeta. Ako si ‘sretna’, možda tvoju prirodnu ljepotu usporedi s drugim ženama jer ipak “dečki ne vole šminku i ti si ljepša bez šminke”. Znam da jesam, šteta što on nije.

{slika}

Onaj koji te pita gluposti
To je tip koji se neće ustručavati pitati te koliko imaš kila (kao da naglo ne zna da se ‘dame nikad ne pita za godine i kilažu’) ili pak slobodno komentirati kako si se, u usporedbi s prošlogodišnjim slikama, udebljala (o čemu sam pisala ovdje).  

{slika}

Nećemo se niti početi praviti da je ista stvar pitati visokog lika koliko je zapravo visok i pitati curu za kilažu, stoga nemojmo. J

Samo upamti: ako se naljutiš na potpunog stranca koji komentira i secira tvoj hram na tih 5-6 slika, to znači da ili nisi u stanju podnijeti istinu (a ne da je on bezobzirna i nepristojna osoba) ili da si ‘luda’ jer si se naljutila kada on nije rekao ništa uvredljivo. U oba slučaja si u situaciju u kojoj ne možeš pobijediti i iz koje, naravno, možeš (i trebaš) izaći.

{slika}

Onaj koji te ne poštuje

{slika}

Svima najdraži tip, onaj koji odbija poštivati tvoje granice i/ili te ismijava zbog njih. Tip koji ne shvaća i nema želju niti namjeru shvatiti te. On je tu da bi postavio svoje ‘ja’, da bi se zabavio, dokazao da je neodoljivi pastuh. Može imati osobnost kombinacije prethodna dva tipa, a ako si zbilja sretna, onda vjerojatno i hoće.

Onaj koji je budala

{slika}

To je tip koji će ostaviti katastrofalan prvi dojam (koji vodi brisanju) zato što misli da je uvreda odličan početak. On će negativno komentirati tvoj opis profila, vjerojatno i koju fotku, čisto tako da se zna tko je glavni. Kada se njemu ne sviđa nešto, onda je očito da se i ostalim dečkima neće sviđati jer hej, ako on nije mjerodavan, tko je?

{slika}

Osim što mu se smisao za humor nalazi u domeni [-1, -∞>, to je tip koji će jako brzo pokazati svoje pravo lice trudeći se objasniti zašto žene nikad neće biti ravnopravne muškarcima ili crni ljudi bijelima. To je također tip koji nema apsolutno ništa realno niti konkretno za ponuditi, osim možda zadavanja glavobolje.

{slika}

Onaj koji je šaljivdžija

Sve znamo takvog lika, što god da neumjesno kaže, kada ga poklopimo dobrim argumentom, on se ‘samo šalio’, pa će ispaljivati bisere poput ‘što ti nemaš smisao za humor’ ili ‘to je bila šala, znaš za njih jel da?’ Ako te pritom počne vrijeđati, znaš da je vrijeme reći blok bok.

{slika}

Umjesto zaključka

Od kada sam se ‘probudila’ i shvatila da žene nemaju povlašten položaj u svijetu, stvari su krenule težim putem. Mizoginiju i seksizam sam počela vidjeti svuda, ne zato što umišljam stvari, već zato što su oni dio sistema tako duboko isprepletenog s našim jezikom, kulturom, poslovima, zakonom i svakodnevicom. Čitala sam tekstove, članke i mišljenja žena diljem svijeta, čudeći se kako stvari o kojima pričaju nisam prije uočavala.

Bivša Ja je bila jedna od onih koja nije shvaćala ljutnju žene, ali se zato trudila shvatiti ljutnju muškarca, smišljajući besmislene apologije za mušku stranu, onu racionalnu logičnu stranu. “Ma cure”, govorila bih glupo, uvjeravajući se da je nama ženama preuveličavanje problema potpuno prirodna stvar i odmahivala glavom kada bih se našla pred čvrstim argumentima o postojanju neravnopravnosti i nejednakosti.

Dugogodišnji cilj, prenesen od majke i baka, je bio naći dečka. Ne nekog posebnog pametnog ili uistinu prekrasnog s najboljim poslom na svijetu, o ne. Bio je važan samo on, dečko, muškarac. Pitanja o vlastitoj seksualnosti i željama nisu bila bitna, niti sam si ih postavljala jer sam, kao žena, bila samo instrument, objekt koji služi subjektu. “Završi školu, upiši faks, nađi dečka” godinama je bila naša mala obiteljska mantra, poprilično lagana i jednostavna za slijediti… sve dok jednog dana nije postala teža od najtežeg bremena.

Shvatila sam da ne želim žrtvovati samu sebe zbog njega, muškarca, muža, boga. Mogu i hoću živjeti svoj život kako to sama osmislim, bez da se nekome stalno javljam ili da za nekim čistim i kuham. Unatoč tome, činjenica da sam seksualno biće s potrebama je stalno uspijevala isplivati na površinu. Brak možda nije za sve, no bilo bi pametno osluhnuti i shvatiti što mi tijelo govori. Upravo zato je nastala potreba za kreiranjem računa na dejting aplikacijama, ne zato što tražim “onog pravog jednog jedinog”, već zato što i ŽENE VOLE SEKS. Dočekala me surova stvarnost nemogućnosti ostvarivanja bazične komunikacije s muškarcima na aplikacijama jer me ili u 6 minuta razgovora znaju bolje nego ja samu sebe, ili pitaju gluposti, ili me ne poštuju, ili misle da su šaljivi i zabavni, a sve su samo ne šaljivi i zabavni.

Da, i mi žene volimo zabavu.
Sve dok nije seksistička, tenks.

*P.S. Pri kraju procesa pisanja ovog teksta na jednu od aplikacija stavila sam da sam feministkinja. Probat ćemo s eliminacijom ovih tipova u startu.