Sa stavom

patrijarhat ubija žene

Ubojstvo Isre Gharib nema nikakve veze s čašću

Ubojstvo Isre Gharib nema nikakve veze s čašću

Facebook

U srijedu su tisuće Palestinaca/ki na cijeloj Zapadnoj obali, kao i u dijaspori, prosvjedovale protiv ubojstva Isre Gharib, 21-godišnje Palestinke iz sela Beit Sahour u blizini Betlehema. Israa je bila ambiciozna i iskusna vizažistica. Život joj je prekinut prošli tjedan, kada su je navodno ubili članovi vlastite obitelji zbog objave na Instagramu u kojoj se pojavljuje s budućim zaručnikom.

Tvrdi se da su je braća pretukla toliko snažno da je prilikom pokušaja bijega pala kroz prozor i zadobila ozbiljne ozljede kralježnice koje su rezultirale hospitalizacijom. Zatim je napadnuta u bolnici. Svjedoci tvrde da su čuli vriskove, a potom je stigla i policija.

Njezina obitelj sve je negirala i tvrdila je da je Isru opsjeo zli duh (džin) zbog čega je pretrpjela srčani udar. Istraga o njezinoj smrti od strane palestinskih vlasti je u toku, ali mnogi mediji već govore da se radi o “ubojstvu iz časti”, drugim riječima ubistvom žene ili djevojke od strane muškog rođaka kako bi se sačuvala čast obitelji.

Palestinska ministrica za ženska pitanja dr. Amal Hamad objavila je na Facebooku izjavu tražeći preispitivanje pravnog sustava kako bi se ženama pružila bolja zaštita kao i uspostavu mehanizama za sprječavanje nasilja prije nego što eskalira. U međuvremenu, arapske aktivistkinje i feministkinje na društvenim mrežama osuđuju užasno ubojstvo i inzistiraju na tome da se ukine naziv “ubojstvo iz časti” i da se taj zločin jednostavno nazove ubojstvom.

Doista, problem s pojmom “ubojstvo iz časti” je u tome što on pomaže u potvrđivanju naracije da je ovaj zločin na neki način izniman ili odvojen od općenitijeg zločina femicida. Ovaj izraz također potiče ljude na to da isti smatraju isključivo bliskoistočnim ili azijskim problemom. Ipak, žene diljem svijeta ubijaju muškarci vođeni idejama sramote, ljubomore, nečastivosti i poniženja, demonstrirajući toksični maskulinitet. Zbog toga je važno da se ovi zločini shvate i gledaju u kontekstu strukturnog nasilja patrijarhata.

Ubojstvo Isre Gharib dio je globalne pojave nasilja nad ženama koje su izvršili intimni partneri i/ili rođaci. Ovaj fenomen podržavaju i održavaju patrijarhalni sustavi koji osiguravaju mušku dominaciju i mušku hijerarhiju. Dok patrijarhat utječe na sve, njegove nasilne manifestacije nesrazmjerno pogađaju žene.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje da je svaka treća žena u svijetu pretrpjela fizičko i/ili seksualno nasilje od strane intimnog partnera. Na temelju nedavnih podataka, također se procjenjuje da u cijelom svijetu 137 žena svakog dana ubiju članovi obitelji. Ono što omogućuje ovu vrstu nasilja je pripovijest o ženama i njihovim tijelima kao muškom vlasništvu, pri čemu se žene i ženstvenost vide kao inferiorne u odnosu na muškarace i muškost.

Isrina priča strašan je i brutalan primjer nasilnih manifestacija patrijarhata u Palestini gdje postoji malo institucionalnih i pravnih mehanizama za zaštitu žena od ove vrste intimnog nasilja. Mnoge druge palestinske žene pretrpjele su različite razine psihološkog i fizičkog zlostavljanja od strane muških partnera ili rodbine. Prema UN-u, oko 30 posto udatih žena na Zapadnoj obali su bile izložene nasilju u od strane supruga; u Gazi se radi o čak 50 posto.

Važno je također shvatiti da se nasilje patrijarhata događa i na podmukle načine – probijajući se u naš svakodnevni jezik i ponašanje, na mnoštvo načina utječući na to kako se rodni stereotipi provode u obiteljskim okruženjima i na radnom mjestu.

Zbog toga feminizam ne može jednostavno biti ideologija, već ga treba integrirati u društvene, političke i nacionalne vrijednosti i kao takav ga prakticirati. To ne znači samo stalno propitivanje i protivljenje normama koje nameću mušku dominaciju, nego i organiziranje u svrhu njihovog uklanjanja.

Moraju se uspostaviti institucionalni mehanizmi i koristiti pravni alati kako bi počinitelji takvih zločina, poput članova Isrine obitelji, mogli biti procesuirani i kažnjeni. Žene ne smiju biti same u ovoj borbi. Muškarci ne samo da moraju aktivno sudjelovati, već moraju podržati žene i staviti ih u centar. Na taj način možemo odati počast Isri i svim ženama kojima su patrijarhat i toksični maskulinitet oduzeli živote.