Članci s tagom: bajke

 • 'Patrijarhalno društvo utječe na narative koji se prenose mlađim generacijama'

  'Patrijarhalno društvo utječe na narative koji se prenose mlađim generacijama'

  Bajke nisu tek priče u kojima djeca uče razaznati dobro od zla, nego narativi koji oblikuju i proizvodnje značenja u svijetu kojeg dijete pokušava razumijete i (...)

 • Prijavi se na besplatan trening i žestoko se obračunaj s rodnim stereotipima

  Prijavi se na besplatan trening i žestoko se obračunaj s rodnim stereotipima

  Dugine obitelji pozivaju vas da se prijavite na besplatan trening koji se održava u Srbiji u sklopu Erasmus+ projekta "Fairy Tale Genderology" , u kojem se (...)

 • Bajke su za sve

  Bajke su za sve

  Fondacija CURE (Sarajevo, BIH) u suradnji s partnerskim organizacijama Juventas ( Podgorica, Crna Gora), Alternativni centar za devojke (Kruševac, Srbija) i (...)

 • 100 priča za laku noć za mlade buntovnice

  100 priča za laku noć za mlade buntovnice

  Priče za laku noć za mlade buntovnice prošli je mjesec napokon stigla i na naše police. To je jedna od onih knjiga koje su posebne i inspirativne na toliko (...)

 • Razmišljanja uz Pepeljugu

  Razmišljanja uz Pepeljugu

  Novi film o Pepeljugi u režiji Kennetha Branagha, odnosno remake klasičnog Disneyevog animiranog filma iz 1950., probudio je uvijek zanimljivu temu reprezentacije (...)

 • Tako je dobro biti loša

  Tako je dobro biti loša

  Prošle godine napisala sam poprilično dobro prihvaćen tekst u obranu Disneyjevih princeza iz feminističke perspektive: "Kažeš 'princeza' kao da je to nešto loše" .

 • Disneyeve princeze - od najmanje do najveće feministkinje

  Disneyeve princeze - od najmanje do najveće feministkinje

  Upravo sam pogledala Meridu hrabru koja me potakla na razmišljanje o tradiciji Disneyevih princeza. Merida je Pixarov film, a njegova glavna junakinja, Merida, (...)

 • Drugačije princeze

  Drugačije princeze

  Prije nego sam (u 41-oj godini života) postala majka, okušala sam se u svemu i svačemu, uključujući i hip-hop. Hip-hopom sam se uglavnom bavila u kontekstu kazališta (...)

 • Tko još vjeruje u bajke?

  Tko još vjeruje u bajke?

  Letimičan pogled na trenutačni kino i video repertoar ili police s novitetima u knjižarama svjedoči o tome da su bajke nepresušan izvor inspiracije.

 • Male princeze u visokim potpeticama

  Male princeze u visokim potpeticama

  - osvrt na knjigu Peggy Orenstein Cinderella Ate My Daughter. Dispatches from the Front Lines of the New Girlie-Girl Culture (izdavač: Harper Collins, New York.

1 2 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM