U fokusu

nakon prijetnji smrću

Aktivistkinja za LGBTIQ prava ubijena u Rusiji

Aktivistkinja za LGBTIQ prava ubijena u Rusiji

Facebook

Istaknuta ruska aktivistkinja za LGBTIQ prava Yelena Grigoryeva ubijena je u blizini svog doma u Sankt Peterburgu. Grigoryeva je nasmrt izbodena večer nakon što se njezino ime našlo na web stranici koja je nudila nagrade osobama koje napadaju LGBTIQ aktiviste/kinje.

Njezini prijatelji/ce ističu kako je aktivistkinja u zadnje vrijeme primala prijetnje smrću te bila žrtvom zločina iz mržnje, a sve je to prijavila policiji. Policija nije potvrdila prijetnje smrću.

Portal Fontanka navodi kako je priveden osumnjičeni za ubojstvo.

Osim borbe za LGBTIQ prava, Grigoryeva se protivila ruskoj aneksiji Krima, lošem tretmanu zatvorenika/ca i ostalim kršenja ljudskih prava.

U kolovozu prošle godine nekoliko desetaka LGBTIQ aktivista i aktivistkinja uhićeno je tijekom prosvjeda u Sankt Peterburgu za prava LGBTIQ osoba. Međutim, podsjetimo se kako su ruske vlasti, predvođene Vladimirom Putinom, 2013. godine kriminalizirale LGBTIQ prava i zabranile ‘promicanje homoseksualne propagande’. Kako prenosi The Moscow Times, prema nezavisnoj anketi provedenoj od strane Levada Center u travnju 2019. godini, 47% ispitanika/ica smatra kako ‘lezbijke i gejevi trebaju imati ista prava kao i svi ostali građani/ke Rusije’.

U siječnju 2018. godine, ruski aktivist za ljudska prava Konstantin Sinitsin također je ubijen u blizini doma u Sankt Peterburgu. Policija je tvrdila kako je umro uslijed teških tjelesnih ozlijeda koje je zadobio braneći se od pljačkaša.