U fokusu

Povodom 70 godina oslobođenja Osijeka od fašizma

Antifa Osijek: ‘Vratite antifašističko sjećanje!’

Antifa Osijek: ‘Vratite antifašističko sjećanje!’

U sklopu sedamdesete obljetnice oslobođenja Osijeka od fašizma, grupa Antifa Osijek izvela je noćnu akciju preimenovanja trgova, parkova i ulica i tako upozorila na sustavno negiranje antifašističkih tekovina.

“Početkom devedesetih godina prošlog stoljeća tadašnje gradske vlasti izvršile su u Osijeku zločin protiv sjećanja na Narodnooslobodilačku borbu izbrisavši je iz nazivā ulica i trgova te uklonivši i porušivši njezina spomen obilježja. Od tada, prešućivanje terora koji su provodili nacistički okupatori i njihovi ustaški sluge postalo je redovan način ponašanja svih budućih gradskih vlasti”, poručuju u proglasu.

“Svođenje sjećanja na antifašističke borce i žrtve fašizma na protokolarno polaganje vijenaca predstavlja samo po sebi uvredu žrtvi koju su podnijeli za civilizacijska postignuća koja su uslijedila kao rezultat njihove borbe: opće pravo glasa, opće pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu, opće pravo na besplatno obrazovanje, da nabrojimo samo neka.”

Svom gradu Osijeku barem su na neko vrijeme vratili naziv ‘Trg oslobođenja 14. 4. 1945.’ na isti trg koji se sada zove imenom Slobode koje je devedesetih godina protjerano sa središnjeg gradskog trga.

Na isti su način preimenovali i park u kojemu se nalazi kosturnica u kojoj su sahranjene sedamdeset i četiri žrtve nacističko-ustaškog terora te mu dali ime ‘Narodnooslobodilačke borbe’.

Podsjetimo, u Zagrebu se sljedeći mjesec obilježava 70 godina oslobođenja grada, a najave svih aktivnosti povodom jubileja možete pratiti ovdje.