U fokusu

Previšić ne odustaje

Dekan FFZG-a Vlatko Previšić podnio kaznenu prijavu protiv profesorica Galić i Čačinovič

Dekan FFZG-a Vlatko Previšić podnio kaznenu prijavu protiv profesorica Galić i Čačinovič

Dekan Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Vlatko Previšić podnio je kaznenu prijavu protiv profesorica Branke Galić i Nadežde Čačinovič zbog “organiziranja nelegalnoga nastavka sjednice, uspostavljanja paralelnoga sustava upravljanja fakultetom te ometanja rada i narušavanja ugleda institucije”.

Podsjetimo, dekan Filozofskog fakulteta i pobornik spornih ugovora Filozofskog i Katoličkog bogoslovnog fakulteta (KBF) Vlatko Previšić sukobio se s prodekanicom Filozofskog Brankom Galić, nakon što se ona javno suprotstavila ugovorima. Previšić ju je samovoljno razriješio dužnosti iako to po pravilima može učiniti samo Fakultetsko vijeće. Vijeće je odbilo Previšićev prijedlog krajem travnja, a on je prodekanici Galić odlučio dati do znanja da ju svejedno ne želi u svojoj ‘ekipi’.

O podnošenju kaznene prijave dekan Previšić izvijestio je priopćenjem djelatnike/ice i studente/ice Filozofskoga fakulteta te širu javnost. U priopćenju se osvrnuo na sjednicu Fakultetskoga vijeća, održanu 14. srpnja 2016. godine koja je, kako je naveo, “bila regularno zaključena, a dvije članice Vijeća – prodekanica prof. dr. Branka Galić i prof. dr. Nadežda Čačinovič, nezadovoljne ishodima sjednice i s namjerom da se prijekim putem isfrorsira smjena dekana fakulteta, organizirale su nelegalni i protustatutarni nastavak sjednice. Tom je prilikom napravljen čak i zapisnik ilegalnog skupa koji je profesorica Čačinovič vlastoručno potpisala i urudžbirala”.

“Ovim putem želim obavijestiti djelatnike i studente fakulteta kao i širu javnost da sam kao odgovorni čelnik ustanove podnio kaznenu prijavu protiv djelatnica Filozofskoga fakulteta prof. dr. Branke Galić i prof. dr. Nadežde Čačinovič zbog organiziranja nelegalnoga nastavka sjednice, zbog uspostavljanja paralelnog sustava upravljanja Fakultetom te ometanja rada i narušavanja ugleda institucije. Prijava je istodobno podnesena i stegovnom i etičkom tijelu Fakulteta”, zaključio je dekan Filozofskoga fakulteta Vlatko Previšić.