U fokusu

pričajmo malo o mengi

Djevojke objavile fotke svoje menstrualne krvi na društvenim mrežama: prvo mizogini komentari, zatim cenzura

Djevojke objavile fotke svoje menstrualne krvi na društvenim mrežama: prvo mizogini komentari, zatim cenzura

Tumblr

Dok su nasilne scene ispunjene krvlju i golotinjom društveno prihvatljive u filmskim sadržajima, glazbenim spotovima, pa čak i na društvenim mrežama, ženske bradavice ili menstruacija nisu poželjne. Štoviše, redovno su cenzurirane ili zabranjene.

Stoga, aktivistkinje su počele objavljivati fotografije svoje menstruacije na Instagramu, koji bi ih potom izbrisao bez objašnjenja. Međutim, takvim postupenjem su privukle pažnju i upozorile na dvostruke standarde. Dok se muška krv tretira kao simbol snage, ona ženska menstrualna je potpuni tabu. Iako polovica čovječanstva je ili će u svom životu krvariti iz vagine, što je najprirodnije na svijetu, društvo se ponaša kao da je riječ o sramotnom događaju kojeg se žene trebaju sramiti. Samo se zamislite koliko puta ste skrivale tampone ili higijenske uloške prilikom odlaska na toilet ili razgovarale o mengi šaptavim glasom i nikada u prisutnosti muškaraca.

Louelle Denor je nedavno objavila fotografiju na kojoj drži svoju menstrualnu čašicu, a njezin kažiprst je krvav. 

“Primijetila sam da se mnogim ženama blokiraju profili zato što na njima pokazuju menstrualnu krv (bez prisutnosti golotinje). To je stvarno užasno sje***o. Da se radi o slici na kojoj je prikazana krv s izrezanog prsta, ne bi bilo nikakvih problema. Da, ovo je krv iz moje vagine. Događa se svakog mjeseca”, napisala je u opisu fotografije.

Ta fotografija je izazvala baš onakvu rekaciju kakvu je i očekivala. Deron je zatrpana nasilnim i uvredljivim komentarima da se treba sramiti ili da se ubije.

“Feminističke nacistkinje trebalo bi smjestiti pod tuš i prskati ih muškom spermom po licu”, glasio je jedan od gorih.{slika}

Prije toga, pjesnikinja i umjetnica Rupi Karu je na svom Tumblru objavila seriju fotografija o menstruaciji. Ni na jednoj nije bila gola, nego se vidjela krv na njenim hlačama i na plahti ili krv u WC školjci. Sve fotografije su odmah uklonjene.

“Neću se ispričati što ne hranim ego i ponos ovom društvu ženomrzaca, kojemu je sasvim prihvatljivo gledati moje tijelo u donjem rublju, ali ne i s malom mrljom”, upozorila je.

“Hvala Instagramu što mi je omogućio reakciju koja mi je trebala. Izbrisali ste fotorafiju žene koja je odjevena, ali ima menstruaciju i napisali ste da ta fotografija krši pravila korištenja Instagrama i pravila instagramske zajednice. Djevojka na fotografiji je odjevena. Fotografija je moja. Fotografijom se ne napada nijedna društvena skupina. Ta fotografija čak nije ni ‘spam’. I zato jer fotografija ne krši nikakva pravila, stavit ću je opet. I nemam namjeru ispričati se društvu koje nema ništa protiv mog golog tijela, ali ima ako imam menstruaciju. Svaki mjesec krvarim da bi, među ostalim, održala ljudsku vrstu”, dodala je.

Jedna i druga djevojka fokus javnosti su skrenule na jako bitan problem – ženska tijela nisu problem dok god su seksualizirana, no kada nisu u toj funkciji, društveno nisu prihvatljiva.