U fokusu

Europa nije izoliran slučaj

Formiranje nove izbjegličke krize na području Srednje Amerike

Formiranje nove izbjegličke krize na području Srednje Amerike

Tisuće žena svake godine odlaze iz vlastitih domova u dijelovima Srednje Amerike i Meksika kako bi pobjegle od oružanih bandi i obiteljskog nasilja i traže azil u SAD-u, što se počelo pretvarati u izbjegličku krizu, navodi UNHCR. Broj žena, od kojih su neke s djecom, koje bježe od rastućeg nasilja u dijelovima Meksika te u Sjevernom trokutu kojeg čine El Salvador, Honduras i Gvatemala, sve više raste, navodi se u izvješću UNHCR-a koji je objavljen prošlog tjedna.

Više od 66 tisuća djece putovalo je sa svojim obiteljima ili sami iz regije Sjevernog trokuta – koja ujedno ima najvišu stopu ubojstava u svijetu – u Sjedinjene Države 2014. godine. Još je više djece bez pratnje roditelja iz regije Sjevernog trokuta i Meksika došlo do SAD-a u srpnju ove godine u usporedbi sa stanjem u istom mjesecu prošle godine, navodi američka Vlada.

“Budući da vlasti često nisu sposobne uhvatiti se u koštac s nasiljem i osigurati pomoć, mnogo ranjivih žena nema drugog izbora nego bježati kako bi spasile vlastiti život”, rekao je Antonio Guterres, voditelj UNHCR-a, u izvješću.

Dok je sva svjetska pozornost usmjerena na stotine tisuća izbjeglica koje dolaze u Europu iz zemalja poput Sirije i Iraka, nova izbjeglička kriza se formira u Srednjoj Americi, upozorava UNHCR. “Dramatična izbjeglička kriza kojoj danas svjedočimo nije izolirana samo na Bliski istok ili Afriku. Nova se formira upravo na području Amerika”, rekao je Guterres u izjavi.

UNHCR navodi kako je zabilježio gotovo peterostruki porast tražitelja/ica azila koji/e u SAD dolaze iz regije Sjevernog trokuta od 2008. godine. Samo prošle godine, 40 tisuća ljudi iz te regije i Meksika zatražilo je azil u SAD-u.

UNHCR-ovo izvješće sadrži 160 intervjua sa ženama koje su pobjegle iz regije Sjevernog trokuta i Meksika i doputovale do SAD-a. Nakon što su granicu prešle ilegalno, zadržane su u sabirnim kampovima. Sve su intervjuirane žene bile ili prepoznate kao izbjeglice ili je njihova situacija pregledana od strane američkih vlasti, nakon čega je zaključeno da imaju opravdan strah od progona ili mučenja.

Gotovo su dvije trećine žena navele da su prijetnje i napadi od strane oružanih kriminalnih bandi, uključujući silovanja, ubojstva, nasilno regrutiranje njihove djece i iznude novca, bili glavni razlozi za odlazak iz matične zemlje. U izvješću se navodi kako je rastući doseg oružanih kriminalnih skupina, koje de facto imaju potpunu kontrolu nad teritorijem i ljudima, prerastao kapacitete vlada u regiji da odgovore na te probleme.

Podaci američke Vlade pokazuju kako je 82 posto od 16,077 žena iz regije Sjevernog trokuta i Meksika, koje su američke vlasti intervjuirale prošle godine, imalo opravdan strah od progona ili mučenja, zbog čega su mogle tražiti azil u SAD-u. Drugi razlog bježanja iz matičnih zemalja jest nasilje u rukama njihovih supruga i partnera, uključujući silovanje i premlaćivanje s bejzbolskim palicama.

Više od tri četvrtine intervjuiranih žena je navelo kako su bile svjesne toga da je putovanje do SAD-a iznimno opasno, no da je to isto tako rizik vrijedan poduzimanja. U izvješću se navodi i da su neke od njih rekle kako su počele koristiti kontracepcijske pilule prije kretanja na put, kako bi izbjegle trudnoću u slučaju silovanja od strane trgovaca ljudima ili bandi. “Dolazak u SAD bio je poput nade da ću iz ovoga ipak izaći živa”, citira se u izvješću jednu od žena, koja je pobjegla iz Hondurasa i zatražila azil u SAD-u.