U fokusu

Nova uloga za pilotkinje u Indiji

Indija će omogućiti ženama da upravljaju borbenim zrakoplovima

Indija će omogućiti ženama da upravljaju borbenim zrakoplovima

Indija će omogućiti pilotkinjama da upravljaju borbenim zrakoplovima u borbama, rekao je upravitelj zračnih snaga, čime jedna od najvećih svjetskih vojnih sila nastoji prekinuti nevoljkost da ženama da veće odgovornosti.

Nekoliko je zemalja, od Sjedinjenih Država do Izraela, već omogućilo ženama da upravljaju borbenim zrakoplovima, no indijska ih je vojska držala podalje od te uloge, kao i sa čela ratnih brodova i borbi na terenu. Međutim, u posljednjim su godinama indijski sudovi natjerali vojsku da proširi mogućnosti za žene, primjerice, dajući im stalne ugovore umjesto da ih ograničavaju na petogodišnje mandate.

Zapovjednik zračnih snaga, Arup Raha, rekao je kako očekuje da će prve pilotkinje dobiti ovlaštenje u naredne dvije do tri godine, kako stoji u prijedlogu kojeg su zračne snage podnijele Ministarstvu obrane.

Do ovog koraka je došlo svega godinu dana nakon što je Raha odbio mogućnost dati ženama takvu ulogu, rekavši da žene nisu sposobne upravljati borbenim avionima na duge relacije. No, zračnim snagama sada nedostaje pilota/kinja, a istovremeno se muče kako bi modernizirale flotu iz vremena SSSR-a.

Indijska vojska s 1,1 milijuna trupa ubraja se među najveće svjetske vojske. Njihove zračne snage broje oko 120,000 ljudi, od čega je svega 1500 žena, od kojih su 108 transportne i pilotkinje helikoptera.