U fokusu

ključna pitanja unije

Interes za Zapadni Balkan: Slijedi li novo proširenje EU?

Interes za Zapadni Balkan: Slijedi li novo proširenje EU?

Proširenje na Zapadni Balkan je prioritet i obaveza EU, kazala je buduća šefica europske diplomacije Federica Mogherini, piše Deutsche Welle.

Mogherini je pozvala Bosnu i Hercegovinu na političke reforme, a Srbiju na usklađivanje vanjske politike s EU.

“Proces proširenja EU nije samo prioritet već i obveza europskih institucija”, poručila je šefica talijanske diplomacije najavljujući u Bruxellesu glavne točke predstojećeg šestomjesečnog predsjedanja talijanskog predsjedanja EU-om.

Mogherini, koja će od 1. studenog od Catherine Ashton preuzeti dužnost visoke europske predstavnice za vanjske poslove i sigurnosnu politiku te potpredsjednice Europske komisije, naglasila je pred Vanjskopolitičkom odborom Europskog parlamenta da Italija proširenje vidi kao ‘ključno pitanje’ za EU.

“Malo je mjesta u Europi na kojima EU igra tako veliku ulogu kao što je to slučaj sa Zapadnim Balkanom”, izjavila je Mogherini pred europskim parlamentarcima i parlamentarkama.

Potvrda da se regija Zapadnog Balkana i europska politika proširenja nalaze na listi talijanskih prioriteta stigla je već tijekom srpnja kada je Federica Mogherini posjetila Sarajevo, Beograd, Skoplje, Prištinu i Tiranu. Tada je šefica talijanske diplomacije obećala zemljama regije da će Italija tijekom svog šestomjesečnog predsjedanja Unijom ‘posebnu pozornost’ posvetiti Zapadnom Balkanu. Iako inzistira na tome da EU mora pokazati ‘dodatni angažman’ u potpori potencijalnim članicama, Mogherini je decidirana i u stavu da konkretni koraci u procesu proširenja ovise o reformama koje kandidati moraju provesti tijekom pristupnog procesa.

Prema njezinim riječima, Turska i BiH su dvije potencijalne članice u kojima je “najpotrebnije ojačati političke reforme” kako bi ubrzale svoj europski put:

“Voljela bih znati što će biti poslije izbora u BiH, kao što, vjerujem, to žele znati i građani BiH, odnosno, hoće li poslije izbora doći do ustavnih i ostalih reformi”, kazala je. Buduća šefica diplomacije EU-a izrazila je nadu da će s novoizabranim predstavnicima BiH dobro surađivati na daljnjim koracima eurointegracija te zemlje.

Obraćajući se Vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta, Mogherini je iznijela svoj stav koji je, kako kaže, stekla tijekom posjeta Beogradu i Prištini, da na objema stranama postoji jaka politička volja za nastavkom dijaloga o normalizaciji odnosa i primjeni do sada dogovorenog. I dok u Europskoj komisiji procjenjuju da bi Srbija prva pregovaračka poglavlja mogla otvoriti početkom iduće godine, Mogherini kaže da se nada kako bi do toga moglo doći još tijekom talijanskog predsjedanja Unijom, dakle do kraja 2014. godine. Istovremeno, ona je Beograd pozvala da poveća stupanj usklađenosti svoje vanjske politike s politikom Bruxellesa.

Još jedno od otvorenih europsko-balkanskih pitanja o kojemu su europski parlamentarci željeli čuti stav Federice Mogherini kao šefice diplomacije Italije koja predsjedava Vijećem EU-a bilo je pitanje spora oko imena Makedonije.

“Kada bih imala odgovor na to pitanje, vjerojatno bih dobila Nobelovu nagradu”, izjavila je Mogherini i dodala da će za rješenje tog pitanja biti potrebna politička volja kako Makedonije tako i drugih zemalja.

Mogherini će se uskoro ponovo naći pred Europski parlamentom kada će predstaviti svoj program i prioritete, ali tada u ulozi visoke europske predstavnice za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.