U fokusu

J. Kosor od Sabora zatražila mandat za sastavljanje Vlade i predstavila svoj program

Nakon što je u petak predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić Jadranki Kosor povjerio mandat za sastavljanje Vlade, Kosor je danas na nastavljenoj 11. sjednici Hrvatskog sabora zatražila i povjerenje saborskih zastupnika. U Saboru je predstavila članove/ice Vlade, od kojih su neki novi ili na novim, u javnosti već obznanjenim položajima.

J. Kosor od Sabora zatražila mandat za sastavljanje Vlade i predstavila svoj program

Patrik Macek

Nakon što je u petak predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić Jadranki Kosor povjerio mandat za sastavljanje Vlade, Kosor je danas na nastavljenoj 11. sjednici Hrvatskog sabora zatražila i povjerenje saborskih zastupnika.

U Saboru je predstavila članove/ice Vlade, od kojih su neki novi ili na novim, u javnosti već obznanjenim položajima. Predstavila je i program svoga rada za koji traži povjerenje.


Iznoseći svoj program, mandatarka za sastavljanje Vlade pozvala je sve zastupnice da glasuju za nju, pozivajući na žensku solidarnost.

Mnoge zastupnice i s desne i s lijeve strane često se pitaju zašto nema više žena u političkom životu, podsjetila je Kosorova pozivajući da žene trebaju dobiti priliku da djeluju tamo gdje su moć i novac. Sada je prava prilika za to, ocijenila je Kosorova pozivajući da joj se i u Saboru da povjerenje.

A govoreći čime će se pozabaviti Vlada s njom na čelu, podsjetila je na teške gospodarske prilike u kojima se Hrvatska nalazi. Iznijela je kako je za 6,7 posto pao BDP u prva tri mjeseca ove godine, najveći u posljednjih deset godina. No i uz takve uvjete nema poteškoća s isplatom mirovina, plaća, socijalnih davanja, dodala je.


Iznoseći svoj program, naznačila je da se ide dalje bez obveza, prekida, odugovlačenja i kalkuliranja.

U fokusu programa Jadranke Kosor bit će osiguranje makroekonomske stabilnosti i ostvarenje uvjeta za rast.

Za novu mandatarku glavni će prioritet biti i očuvanje dostojanstva hrvatskih branitelja, kao i poticanje konkurentnosti kroz unapređenje poljoprivrede, te intenzivan razvoj malog poduzetništva i infrastrukture.