U fokusu

Ministar zdravstva i dalje diskreditira traumatična iskustva žena

Kujundžić: Žene ne znaju da su dobile anesteziju

Kujundžić: Žene ne znaju da su dobile anesteziju

Screenshot

U današnjoj HRT-ovoj Temi dana, o kiretaži ‘na živo’, kao i ostalim slučajevima opstetričkog nasilja, nakon neumjesnih komentara nedavno upućenih MOST-ovoj zastupnici Ivani Ninčević-Lesandrić čije je bolno svjedočanstvo pokrenulo lavinu anonimnih istupa žena diljem Hrvatske, detaljnije se oglasio ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Nakon sastanka s predstavnicama Udruge RODA, pri kojem je predočeno preko 400 potresnih svjedočanstava žena koje su doživjele nadasve nehumani, traumatični i ponižavajući tretman od strane osoblja bolnice pri porodu ili kiretaži – od vezivanja za krevet i epiziotomija bez anestezije, do verbalnih napada riječima poput “A nije te bolilo dok si širila noge.”, Kujundžić je izjavio da je nadzor rada u bolnicama kao i ispitivanje prijavljenih slučajeva potrebno te da će u pojedinim bolnicama nadzor početi već sutra.

Međutim, iako priznaje da je do određenih propusta sigurno došlo, za vrijeme svog gostovanja u emisiji, Kujundžić je i dalje o čitavoj temi nastavio govoriti u nadasve skeptičnom tonu i dalje propitujući kredibilitet mnogobrojnih svjedočanstava o opstetričkom nasilju.

“Toliko je ubod iglom neosjetljiv da nekad pacijentice misle da nisu dobile anesteziju”, izjavio je Kujundžić, u nastojanju da prikaže iskaze o nehumanom tretmanu bolničkog osoblja kao puki rezultat ‘preosjetljivosti’ pacijentica.

Kujundžićevo preokretanje situacije i pripisivanje krivnje žrtvi nastavilo se navodima da pri davanju opće anestezije postoji određen odmak između primanja iste i prethodnog konzumiranja hrane i pića, implicirajući da je žena najvjerojatnije sama kriva za svoju bol jer je naprosto prekasno jela te se u stvari ne radi o liječničkom propustu. Iako takvo što ponekad uistinu može biti slučaj, brojna svjedočanstva koja je ministru predočila RODA ukazuju na to da navedeno u velikom broju slučajeva nije bilo po srijedi.

“Postoje pravila struke koja se ne mogu preskakati. U protivnom izgubite pacijenta na stolu. Nekada mi liječnici biramo bolje malo boli, a siguran život.” Zaključio je Kujundžić u još jednom pokušaju opravdavanja nehumanog tretmana kojem se žene u Hrvatskoj iz dana u dan podvrgavaju.