U fokusu

Potencijalni kraj opasne metode

Malta bi mogla postati prva zemlja koja će zakonom zabraniti konverzijsku terapiju

Malta bi mogla postati prva zemlja koja će zakonom zabraniti konverzijsku terapiju

Malta bi mogla postati prva zemlja u Europskoj uniji koja će zakonom zabraniti “liječenje homoseksualnosti”. Malteška je vlada sredinom prosinca izdala prijedlog zakona “Affirmation of Sexual Orientation, Gender Identity and Gender Expression”, kojim bi takozvana “konverzijska terapija” postala nezakonita.

Praksa pokušavanja “liječenja” nečije seksualne orijentacije smatra se besmislenom, znanstveno neutemeljenom i opasnom, no u mnogim zemljama još uvijek nije zakonom zabranjena, što omogućuje prakticiranje ove nehumane metode.

Malteška ministrica socijalnog dijaloga, potrošačkih poslova i građanskih sloboda, Helena Dalli, predstavila je zakon na prvom čitanju u Parlamentu, s ciljem zabrane konverzijske terapije kao štetne i lažne metode liječenja.

Otvorena je i javna rasprava po tom pitanju, koja će trajati do 15. siječnja.

Na web stranici javne rasprave navodi se kako se međunarodna zajednica stručnjaka/inja u obrazovanju, socijalnom radu, zdravstvu, mentalnom zdravlju i savjetovanju slaže kako ne postoje dokazi o uspješnosti takve terapije, već, dapače, ona je vrlo opasna za mentalno i fizičko zdravlje, a ponekad dovodi i do samoubojstva.