U fokusu

rodni jaz u plaćama veći od deset posto

Menadžeri primaju 115% više plaće, tekstilne radnice 40% niža primanja od prosjeka

Menadžeri primaju 115% više plaće, tekstilne radnice 40% niža primanja od prosjeka

S.K.

U Hrvatskoj žene imaju gotovo 10 posto nižu plaću od muškaraca jer u prosjeku zarade 5.028 kuna, dok muškarci primaju 5.521 kunu, pokazuje istraživanje portala MojPosao provedeno u prvom tromjesečju 2016. Prema toh analizi, u odnosu na prethodni kvartal, plaća muškaraca nije se mijenjala, dok je prosječna plaća žena pala za jedan posto.

Muškarci u prodaji 1.532 kune veću plaću od žena

Najveće razlike su u zanimanju prodaje i uslužnih djelatnosti, gdje su žene prosječno plaćene 28 posto manje od muškaraca. Muškarci u prodaji imaju prosječno za 1.532 kune veću plaću od žena, a u uslužnim djelatnostima za 1.202 kune, pokazalo je istraživanje. 

Žene su pak bolje plaćene od muškaraca u osiguranju, telekomunikacijama i opskrbi električnom energijom, ali razlike su manje. U osiguranju žene imaju 16 posto, u telekomunikaciji 12 posto, a u zanimanjima s područja opskrbe električnom energijom u prosjeku 11 posto višu plaću. U kategoriji informacijskih tehnologija, kao dominantno muškom zanimanju, ta razlika među spolovima je najmanja.

U privatnim tvrtkama u pretežno stranom vlasništvu žene su plaćene u prosjeku 11 posto manje od muškaraca dok, s druge strane, u javnoj i lokalnoj samoupravi žene primaju za jedan posto višu plaću nego muškarci.

Top menadžeri primaju 115 posto više od prosjeka

Najveće plaće su u kategoriji top managementa, gdje su plaće 115 posto više u odnosu na prosjek, a najmanje u tekstilnoj i kožnoj industriji, gdje radnici/e imaju čak 40 posto niža primanja od prosjeka. Također, 40 posto niže od prosjeka su plaće u pomoćnim zanimanjima, a radnici/e u uslužnim djelatnostima plaćeni su 32 posto manje. 

Nakon top managementa, najplaćenija zanimanja su iz područja tehnologije i razvoja sa 74 posto višom plaćom od prosjeka, slijede ljudski potencijali s 37 posto, te informacijske tehnologije sa 35 posto višom plaćom od hrvatskog prosjeka.

Završeni magisterij ili doktorat povećava plaću u prosjeku za 113 posto u odnosu na srednju stručnu spremu, dok ispitanici/E s postdiplomskim ili MBA školom imaju 73 posto višu plaću od prosjeka.

Osobe sa završenim fakultetom u prosjeku imaju 54 posto višu plaću od onih sa srednjoškolskim obrazovanjem, a 25 posto višu plaću od prosječne. 

Ispitanici/e s višom stručnom spremom imaju 9 posto višu plaću od prosjeka, a 34 posto višu od ispitanika sa srednjom stručnom spremom. Plaća onih sa srednjom stručnom spremom je oko 20 posto niža od prosječne.

Najbolje plaće u stranim privatnim tvrtkama

Plaća u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu je 14 posto viša od prosjeka, a iznosi 6.005 kuna. Prosječna plaća u tvrtkama u državnom vlasništvu tri posto je viša od prosjeka i iznosi 5.434 kune, dok su plaće u tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu najniže i iznose 4997 kuna, što je pet posto ispod prosjeka.

U tvrtkama s manje od 10 zaposlenih prosječna plaća je 13 posto ispod prosjeka. Najviša prosječna plaća je u tvrtkama većim od 1.000 zaposlenika – 9 posto je viša od prosjeka, a iznosi 5.765 kuna.

Prema županijama 20 posto nižu plaću od prosjeka u prvom kvartalu zabilježile su Virovitičko-podravska i Požeško-slavonska županija, dok je plaća i dalje najviša u Gradu Zagrebu s oko 15 posto iznad prosjeka, što iznosi 6052 kune. 

U prvom tromjesečju prosječna mjesečna neto plaća u Hrvatskoj iznosila je 5.285 kuna, jedan posto više nego u prethodnom kvartalu, no u odnosu na isto razdoblje prošle godine niža je za jedan posto. Pribrojimo li neto plaći bonuse, tada je visina prosječne mjesečne plaće 5493 kune, što je jedan posto više nego u prošlom kvartalu, priopćio je MojPosao.