U fokusu

od hrvatskih inistitucija ništa

Nakon #PrekinimoŠutnju UN istražuje nasilje na porodu

Nakon #PrekinimoŠutnju UN istražuje nasilje na porodu

Prekinimo šutnju/Facebook

Šest mjeseci nakon što je udruga Roda pokrenula akciju #PrekinimoŠutnju kao odgovor na iskustvo kiretaže “na živo” saborske zastupnice Ivane Ninčević Lesandrić, hrvatske institucije još nisu poduzele konkretne korake za poboljšanje situacije na odjelima ginekologije i porodništva. Za razliku od njih, međunarodne institucije rade svoj posao – Ured posebne izvjestiteljice za nasilje nad ženama pri Ujedinjenim narodima objavio je da priprema posebno tematsko izvješće na temu neprimjerenog ponašanja i nasilja u skrbi za reproduktivno zdravlje žena, s posebnim naglaskom na nasilje na porođaju. Tematsko izvješće prezentirat će na Općoj skupštini UN-a u rujnu 2019. godine.

Savjetovanje koje organizira Ured posebne izvjestiteljice prvo je savjetovanje koje posebno traži pojedinke/ce i organizacije iz cijelog svijeta da prijave slučajeve nasilja nad ženama u zdravstvenoj skrbi za reproduktivno zdravlje, posebno u trudnoći i porodu, odnosno ovo je prvi put da se o ovoj specifičnoj temi govori na ovako visokoj razini.

“Svjedočanstva žena iz akcije #PrekinimoŠutnju zasigurno su pridonijele tome da tijela UN-a odluče dodatno istražiti ovo pitanje na svjetskoj razini. U veljači ove godine tri stručnjaka za ljudska prava Ujedinjenih naroda tražila su da Vlada hitno poduzme radnje kako bi se spriječilo kršenje ljudskih prava žena u reproduktivnom zdravlju. Dodali su kako su užasnuti svjedočanstvima žena prikupljenima za vrijeme kampanje #PrekinimoŠutnju,” rekla je Daniela Drandić, voditeljica programa Reproduktivna prava u udruzi Roda.

“Čin jedne hrabre žene pokrenuo je lavinu tisuća drugih hrabrih žena diljem Hrvatske koje su podijelile svoja bolna, traumatična i intimna iskustva s javnosti. Zbog njihove hrabrosti i naše upornosti, žene diljem svijeta imat će priliku progovoriti o nasilju u trudnoći i porodu”, nastavila je Drandić. “Iako domaće institucije nisu priznale razmjere ovog problema, drago nam je da su međunarodne institucije to napravile. Nadamo se da će međunarodni pritisak na našu Vladu na pokretanje izrade Akcijskog plana za reproduktivno zdravlje žena”, rekla je Drandić.

U udruzi Roda upozoravaju da unatoč tome što su zatražile sastanak s Premijerom u studenome prošle godine, još nisu dobile odgovor ili informaciju o konkretnim koracima koje Vlada poduzima s ciljem poboljšanja skrbi za reproduktivno zdravlje žena.

“Već smo pokrenule proces konzultacija s drugim udrugama i pripremamo svoje izvješće za Posebnu izvjestiteljicu,” za kraj je rekla Drandić.