U fokusu

Odbačen je stoljetni običaj

Niger: Nema više ‘pete žene’ – seksualnih robinja i sluškinja

Niger: Nema više ‘pete žene’ – seksualnih robinja i sluškinja

Pixabay

Vrhovni sud u Nigeru donio je odluku kojom se odbacuje stoljetni običaj u kojem su bogati muškarci imali neslužbene žene koje su kod njih živjele kao seksualne robinje i sluškinje, običaj poznat kao ‘peta žena’. Time je ostvarena pobjeda u pravnoj bitci koju je jedna žrtva vodila cijelo desetljeće. Ta odluka, vjeruju aktivisti/kinje i pravici/e, mogla bi utjecati na ostale zapadnoafričke nacije.

Običaj ‘pete žene’, poznat kao ‘wahaya’ – običaj je u kojem, uz četiri žene koliko je dopušteno po Islamskim zakonima, bogati muškarci posjeduju petu, neslužbenu ženu koja kod njih živi kao seksualne robinja i sluškinja.

Hadizatou Mani, žena koja je bila prisiljena živjeti kao ‘peta žena’ pobjegla je iz ropstva prije više od desetljeća i udala se za drugog muškarca. Ipak, njen prijašnji gospodar sudski ju je tužio za bigamiju. 

Sud je prvu presudu donio u korist gospodara, no Mani se žalila. Prošli mjesec sud je odredio da njen prvi ‘brak’ nije bio validan jer su ‘pete žene’ nelegalne. 

‘Običaj “wahaya” ili “sadaka” u suprotnosti je sa zakonima republike i međunarodnim zakonima koje je Niger ratificirao’, stoji u priopćenju suda. 

“Mislim da je ova odluka presedan jer je odbacila običaj koji se prakticirao stoljećima. To je pobjeda za ljudska prava, a posebice u borbi protiv ropstva”, kazao je Abdourahaman Chaibou, odvjetnik optužene Mani. 

“Nitko ne zna koliko žena živi kao ‘peta žena’, u ropstvu u Nigeru, ali taj je običaj vrlo čest u nekim sredinama. Ova odluka je tek korak prema finalnoj pobjedi, no mi se ne predajemo. Zajedno s partnerima radit ćemo na tome da osiguramo punu implementaciju presude”, kazao je Jakub Sobik iz Anti-Slavery International. 

Prema indeksu globalnog ropstva Walk Free fondacije, oko 133,000 osoba u Nigeru, zemlji od 20 milijuna ljudi, živi u modernom ropstvu. 

“Ovo je odluka koju smo čekati godinama”, kazao je Mohamed Mogaze, nacionalni koordinator u organizaciji Timidria koja se bori protiv ropstva. Također, naglasio je da će se aktivisti/kinje fokusirati na podizanje svijesti o presudi kako bi što više žena podnjelo tužbe. 

Mani je bivši gospodar kupio kad je imala svega 12 godina, za 240,000 CFA francs ($418), te je u ropstvu provela devet godina.