U fokusu

Burka Osvetnica

Nova superjunakinja u borbi za obrazovanje djevojaka u Pakistanu

Nova superjunakinja u borbi za obrazovanje djevojaka u Pakistanu

Burka Osvetnica, animirana serija financirana od strane pakistanske najveće pop zvijezde, ima za cilj promociju školovanja djevojaka.

Wonder Woman i Supergirl sada imaju pakistanske pandane u panteonu superjunakinja – koja pokazuje puno manje kože.

Upoznajte Burka Osvetnicu – učiteljicu s dobrim manirama i tajnim borilačkim vještinama koja se koristi crnom burkom kako bi sakrila svoj identitet dok se bori s lokalnim nasilnicima koji žele zatvoriti školu za djevojčice u kojoj radi. Nažalost, to je borba s kojom su Pakistanci i Pakistanke jako dobro upoznati u stvarnom životu.

Talibani su uništili stotine škola jer se protive obrazovanju djevojčica  i napali aktiviste u sjeverozapadu Pakistana. Militanti su naišli na žestoku osudu u cijelome svijetu nakon što su upucali petnaestogodišnju školarku-aktivisticu Malalu Yousafzai u neuspješnom pokušaju atentata. Akcija u Burka Osvetnici, čije je emitiranje zakazano za početak kolovoza na Geo TV-u, je puno vedrija. Nesposobni nasilnici izazivaju više smijeha nego straha i nisu dorasli Burka Osvetnici, bez sumnje prvoj južnoazijskoj nindži koja barata knjigama i penkalama kao oružjem.

Emisija na urdu jeziku je zamisao pakistanske pop zvijezde, Aron Harooh Rashida, poznatijeg kao Haroona  – koji je ovu emisiju začeo kao način na koji će naglasiti važnost obrazovanja djevojaka, te kako bi naučio djecu i druge važne lekcije, kao što je zaštita okoliša i nediskriminacija drugih. Ova zadnja točka je kritična za zemlju u kojoj islamistički militanti učestalo napadaju religijske manjine. “Svaka epizoda fokusirana je na moral, što šalje jaku poruku djeci”, rekao je Rashid AP-u u svom prvom intervjuu o emisiji. Naglasio je “Ali sve je sakriveno u čistu zabavu, smijeh, akciju i avanturu.”. Odluka da se superjunakinju odjene u crnu burku – dugo pokrivalo koje obično nose konzervativne Muslimanke u Pakistanu i Afganistanu – je mogla uzburkati osjećaje jer neki ljudi tu odjeću vide kao sredstvo opresije. Talibani su forsirali žene da nose burke kada su preuzeli kontrolu u Afganistanu 1990-ih.

Verzija burke koju nosi Burka Osvetnica pokazuje samo njene oči i prste – iako ima dotjeraniji, nindža izgled prije nego pozamašno pokrivalo kao prava burka.

Rashid, koji zasigurno nije radikalni islamist, izjavio je da je junakinju obukao u burku kako bi dao lokalni osjećaj emisiji koja je prva animirana serija producirana u Pakistanu. “Nije to znak opresije. Ona koristi burku kako bi sakrila svoj identitet kao i ostali superheroji.”, rekao je Rashid. “Zato što je žena mogli smo ju obući kao Ženu mačku ili Wonder Woman, ali to vjerojatno ne bi funkcioniralo u Pakistanu.”

Radnja je smještena u Halwapuru, izmišljenom gradu koji se nalazi između visokih planina i zelenih dolina sjevernog Pakistana. Pravi identitet Burka Osvetnice je Jiya, koju je otac Kabbadi Jan posvojio i naučio karate poteze kako bi porazila svoje neprijatelje. Kada nije odjevena kao svoj alter ego, Jiya ne nosi burku, a ni manje konzervativnu maramu preko kose.

Glavni negativac je Vadero Pajero, ćelavi, korumpirani političar koji nosi zlatni medaljon u obliku dolara oko vrata i Baba Badook, zli čarobnjak s crnom bradom i brkovima koji bi trebao sličiti talibanskom zapovjedniku .

Emisija, koja je spretno animirana putem jake kompjuterske grafike, uspješna je u kombinaciji scena koje bi trebale zabavljati djecu, ali koje bi i odrasli smatrali urnebesno smiješnima.

U jednoj epizodi, Bandook izgradi robota kako bi osvojio veće svjetske gradove, uključujući London, New York i Pariz. Dok izlaže svoj podli plan s dubokim, zlim smijehom, jedan od njegovih podanika se ubaci i upita “Ali kako ćemo dobiti vize za sva ta mjesta?” – aluzija na činjenicu koliko Pakistancima može biti teško putovati zbog reputacije koju je stekla njihova država. Rashid je financirao većinu programa, ali je imao i vanjskog donatora koji je htio ostati anoniman.

U stvaranju emisije Rashidovo glazbeno zaleđe imalo je veliki utjecaj. Svaka od 13 epizoda koje su do sada završene sadrže pjesme koje je napisao i izveo on, kao i neke veće pakistanske rock zvijezde, kao što su Ali Azmat i Ali Zafar. Rashid producira album s 10 pjesama i video spotova koji će se emitirati zajedno s emisijom. Dizajnirao je i igricu Burka Osvetnica za iphone , kao i potpuno interaktivnu web stranicu koja će popratiti lansiranje emisije.

U jednom od video spotova Rashid i lokalni reper Adil Omar pjevaju u slavu Burka Osvetnice ” Ne zezaj se sa ženom u crnom, dok je ona u napadu”.

 

Prevela i prilagodila Ana-Marija Špehar