U fokusu

tražimo hitno donošenje Akcijskog plana za zaštitu zdravlja žena

‘Plačeš jer si razmažena’ – akcija čitanja svjedočanstva žena #PrekinimoŠutnju

‘Plačeš jer si razmažena’ – akcija čitanja svjedočanstva žena #PrekinimoŠutnju

Tihana Bertek

 “15.3. 2017, Vukovarska bolnica. Kiretaža na živo, iako sam zamolila anesteziju zbog  psihičke rastresenosti. Trudnoća deseti tjedan, srce stalo… Držali su mi ruke, noge i glavu, doktorica mi je govorila da sam razmažena jer plačem. Žalba ravnateljici odbijena bez isprike, samo bol ostala.”

“Doktor mi je u KBC Split radio biopsiju vrata maternice na živo dok je u pozadini pojačano svirala nekakva klasična glazba. Na moju bol je rekao: ‘Hoćete li iskočiti kroz prozor?’ dva puta sam rodila, ali s tom boli ništa se ne može usporediti.”

U petak u 9 sati pred Hrvatskim saborom aktivistice udruge Roda i drugih organizacija za zaštitu zdravlja žena i ženskih ljudskih prava pročitale su ova i još dvadesetak svjedočanstva žena  iz svih dijelova Hrvatske o poniženju, boli, bešćutnosti i neadekvatnim medicinskim postupcima koji su ugrozili njihovo psihičko i fizičko zdravlje i trajno produbili njihovo nepovjerenje prema zdravstvenom sustavu.  Svjedočanstva će se čitati tijekom petka i subote na javnim prostorima u Zagrebu (10h, Cvjetni trg, Trg Bana jelačića), Rijeci (petak 11h na Korzu kod Radija Rijeka), Koprivnici (petak u 10h, Zrinski trg) i Puli (subota u 10h, Portarata) kao dodatno upozorenje donositeljima odluka  da je sada krajnji trenutak da se žene sustavno zaštiti od reproduktivnog nasilja kojima su  godinama izložene  u javnozdravstvenom sustavu. Iako su  iskustva žena  sada ponovno ušla u fokus medija i javnosti, do promjene neće doći  bez  konkretne političke akcije.

{slika}

Udruga Roda traži hitno donošenje Akcijskog plana za zaštitu zdravlja žena koji će uključiti i mjere praćenja provedbe te adekvatna proračunska sredstva, kako bi  vlast s riječi napokon prešla na djela i žene uistinu zaštitila od poniženja, diskriminacije i reproduktivnog nasilja. Žene imaju ustavno i zakonsko pravo na kvalitetnu zdravstvenu uslugu unutar sustava javnog zdravstva –  zasnovanu na načelima humanosti, dostupnosti i suodlučivanja pacijentice – koju kao zdravstvene osiguranice i porezne obveznice i plaćaju. Zbog iskustva i trauma svih nas, tisuća i tisuća žena, tražimo donošenje ovog akcijskog plana odmah  – do Međunarodnog dana ljudskih prava 10. prosinca 2018. godine.  Ovim se Akcijskim planom ne traži nikakav nadstandard već sustavna primjena postojećih zakonskih odredbi uz snažnu i neovisnu kontrolu kvalitete i sprječavanje i sankcioniranje zloupotreba u zdravstvu. Samo se tako Hrvatska može u praksi, a ne samo deklarativno, svrstati uz bok europskih zemalja s kojima se tako često voli uspoređivati po kvaliteti zdravstvene zaštite.” , istakla je Branka Mrzić Jagatić iz udruge Roda.

{slika}

Pismo podrške akciji “Prekinimo šutnju!” poslala je ugledna ginekologinja dr. sc. Jasenka Grujić Koračin u kojem je naglasila: “Posljednji događaji zbog kojih sam tako tužna i tako se neugodno osjećam, posramljena, dokaz su da se u Hrvatskoj samo formalno poštuju deklaracije o ljudskim/ženskim pravima. Stigmatizacija i vrijeđanja koja prate žene odlučne da brane svoju autonomiju i privatnost, prelila se i na druga područja, pa i na skoro cijelu ginekološko-opstetričku djelatnost. Ne radi se o pojedinačnim ekscesima pojedinaca/pojedinki bez kućnog odgoja, radi se o stvarnom diskriminatornom i mizoginom procesu kojemu se moramo zajedno oduprijeti.”