U fokusu

Povijesni Prajd

Pod sloganom #ReciDa održana Parada ponosa u Beogradu

Pod sloganom #ReciDa održana Parada ponosa u Beogradu

Vesna Lalić (Parada Ponosa Beograd Facebook)

Parada ponosa pod sloganom #ReciDa održana je u nedjelju, 16. rujna u Beogradu. 

Povorka je prošla bez incidenata, uz jako policijsko osiguranje. Više od tisuću osoba prošetalo je Beogradom te su poslali poruke ljubavi i ponovili svoja očekivanja od vladajućih: želju da se donese Zakon o istospolnim zajednicama i Zakon o rodnom identitetu, koji bi unaprijedili svakodnevni život LGBT zajednice u Srbiji, sankcioniranje nasilja nad LGBT zajednicom, objektivno medijsko izvještavanje o LGBT temama, reforma sustava obrazovanja te sankcioniranje vršnjačkog nasilja zbog seksualne orijentacije i rodnog identiteta. 

Prajd je započeo riječima Jovane Orusine iz Organizacijskog odbora: “Nastavljamo Prajd, slavimo ljubav i svakodnevnu borbu. Mnoge među nama institucije ne registruju. Tu smo bili i ranijih godina, bićemo i dalje, sve dok nasilje i ignorisanje ne nestane.”

Novinarka Suzana Trninić, kuma Prajda, naglasila je da su svi građani i građanke Srbije ravnopravni pred ustavom i zakonima zemlje, no da se nakupilo mržnje u 30 godina. “Hajde da napravimo kompromis, pa da narednih 30 godina volimo i da ljubavlju odgovaramo na ljubav. Ne morate da volite ono što ne razumete, ali ste dužni da poštujete nečije pravo na ljubav, slobodu, da poštujete različitosti i da pravimo društvo koje je bogatije jer nismo svi isti“, poručila je Trninićeva.

Aleksandar Savić iz organizacionog Odbora Parade ponosa kazao je da se ove godine održava povijesni Prajd u Beogradu jer se okupilo više građana i građanki nego li pripadnika i pripadnica policije. Uz to, osvrnuo se na problem s kojim se susreće trans zajednica – zahtjev da trans zajednice imaju dokumente u kojima neće morati kriti identitet, kao i da se ne moraju podvrgavati obaveznoj sterilizaciji. “Tražimo da se nasilje nad nama koje se u zakonu kvalifikuje kao zločin iz mržnje zaista implementira i da nasilnici budu sankcionisani”, naglasio je Savić.

Goran Miletić, predstavnik organizacionog Odbora Prajda, također je iskazao zadovoljstvo manjim brojem policijske zaštite nego li prijašnjih godina te je naglasio da je vidljivost LGBT zajednice ključna kako bi se došlo do promjena i ispunjena zahtjeva povorke. 

Među gostima Parade su bili i premijerka Ana Brnabić, ministar za socijalna pitanja Zoran Đorđević, ministar za upravu Branko Ružić i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić

Više fotografija s Prajda pogledajte ovdje