U fokusu

Žene imaju ustavno i zakonsko pravo na kvalitetnu zdravstvenu uslugu unutar sustava javnog zdravstva

#PrekinimoŠutnju – Akcija javnog čitanja traumatičnih iskustava žena

#PrekinimoŠutnju – Akcija javnog čitanja traumatičnih iskustava žena

Libela

Nakon svjedočanstva saborske zastupnice Ivane Ninčević-Lesandrić o bolnom iskustvu kiretaže bez anestezije Udruga Roditelji u akciji – RODA, 12. listopada  pozvala je žene da ono što im se dogodilo zapišu na komad papira, a fotografiju istog uz hashtag #PrekinimoŠutnju proslijede udruzi. U samo tri dana zaprimljeno je oko 400 svjedočanstava žena koje su doživjele nadasve nehumani, traumatični i ponižavajući tretman od strane osoblja bolnice pri porodu ili kiretaži, od vezivanja za krevet i epiziotomija bez anestezije, do verbalnih napada riječima poput “A nije te bolilo dok si širila noge.”

Kako bi do reakcije odgovornih konačno došlo, a nepotrebna patnja žena prestala, Udruga RODA akciju “Prekinimo šutnju!” odlučila je proširiti ne samo na virtualni, već i na realni prostor.

Udruga je stoga organizira akciju čitanja traumatičnih svjedočanstava žena o nasilnim praksama u institucijama zdravstvenog sustava, koja će se održati u petak, 19.10.2018. u 9:00h ispred zgrade Hrvatskog sabora na Trgu sv. Marka u Zagrebu.

Svjedočanstva će čitati aktivistkinje za zaštitu ženskih ljudskih prava, uz punu zaštitu privatnosti svake osobne priče.

Unatoč iskustvima tisuća žena koje o nasilju govore godinama, no čija su svjedočanstva ovih dana ponovno odjeknula u javnosti, od nadležnih institucija još nije dobiveno konkretno obećanje i informacija kako i kada će se stanje promijeniti. Žene imaju ustavno i zakonsko pravo na kvalitetnu zdravstvenu uslugu unutar sustava javnog zdravstva – zasnovanu na načelima humanosti, dostupnosti i suodlučivanja pacijentice – koju kao zdravstvene osiguranice te porezne obveznice i plaćaju.

Iz RODA poručuju: “Stotine žena je poslije godina šutnje skupilo hrabrost i progovorilo o svojim najtežim i najintimnijim iskustvima poniženja, boli i bešćutnosti koje su pretrpjele u hrvatskim zdravstvenim ustanovama. Odgovornost sada je na čitavom društvu, a prije svega na donositeljima odluka da djeluju odmah. Tražimo političku odluku o konkretnim mjerama koje će doprinijeti sustavnom rješavanju problema reproduktivnog nasilja prema ženama unutar sustava javnog zdravstva.”

Osim u Zagrebu, akcija će se održati i na sljedećim lokacijama: Koprivnica, petak, 19.10.2018. u 10:00h, Zrinski trg 6 (ispred knjižnice “Frana Galovića”), Rijeka, petak, 19.10.2018. u 11:00h, ispred Radio Rijeke na Korzu