U fokusu

10. rujna na Trgu republike u Beogradu

Prva parada hrabrosti, snage i dostojanstva osoba s invaliditetom

Prva parada hrabrosti, snage i dostojanstva osoba s invaliditetom

Facebook eventa

Udruženje osoba s invaliditetom “Feniks” najavilo je da će se u Beogradu, 10. rujna, održati prva “parada hrabrosti, snage i dostojanstva osoba s invaliditetom”. Cilj parade i prosvjeda (koji će se održati krajem mjeseca) je ukazati na probleme s kojima su svakodnevno suočene osobe s invaliditetom.

Predsjednik udruženja Branko Jokić rekao je da je cilj parade da se ojača jedinstvo osoba s invaliditetom, da im se pruži podrška, kao i da se unaprijedi njihovo prihvaćanje u društvu.

Neki od zahtjeva udruženja, koji će biti iznijeti na paradi, su povećanje njege i pomoći, izjednačavanje primanja svih osoba s invaliditetom s primanjima civilnih žrtvi rata, povećanje prihvaćenosti i poštovanja te brže i dosljedno provođenje međunarodnih i europskih konvencija. Također, zahtijevat će se i aktivnije zapošljavanje osoba s invaliditetom, besplatan pokaz te uklanjanje barijera u prijevozu. 

Organizatori/ice, kao i sudionici/e zahtijevaju i smjene u sektoru za zaštitu osoba s invaliditetom u Ministarstvu za rad te traže da u parlamentu i lokalnim zastupničkim tijelima budu osigurana mjesta za njihove predstavnike i predstavnice.

Parada će se održati u subotu, 10. rujna s početkom u 13 sati. Započet će na Trgu republike u Beogradu, a nastavit će se šetnjom po centralnim gradskim ulicama do 16 sati.