U fokusuVideo

Mr. Fazili's Wife

Redatelj Hassan Fazili želi osloboditi ženske glasove, no i njegov biva utišan

Redatelj Hassan Fazili želi osloboditi ženske glasove, no i njegov biva utišan

Redatelj Hassan Fazili prošle je godine otišao iz Afganistana u potrazi za domom u kojem će moći slobodno govoriti nakon što su mu fundamentalistički talibanski militanti prijetili smrću zbog jednog od filmova koje je snimio. No, Fazili, koji se preselio u Srbiju, ipak neće prisustvovati filmskom festivalu u Njemačkoj, na kojem će biti prikazan njegov film, zbog svog izbjegličkog statusa.

The Censored Women’s Film Festival, koji danas počinje u Berlinu, prikazat će njegov kratki film “Mr. Fazili’s Wife“, desetominutnu dramu o samohranoj majci koja se bori protiv očekivanja da će postati prostitutka. Njegov je film jedna od rijetkih kritika patrijarhata u Afganistanu, snimljen od strane Afganistanca.

Fazili ističe da je počeo snimati filmove o ženskim pravima prije 10 godina, nakon što je oženio svoju suprugu Fatimu, koja se u konzervativnom afganistanskom društvu nije smjela školovati. “Moram učiniti nešto kako bih učinio ovo pitanje vidljivim“, rekao je redatelj. Odlučio je to učiniti kroz film, o kojem je podučio i svoju suprugu, koja je sada također redateljica.

Otvorio je Kabul’s Art Cafe and Restaurant, u nadi da će na taj način ponuditi prostor u kojem će žene i muškarci moći slobodno razgovarati o umjetnosti i politici. Međutim, zbog pritiska policije i religijskih vlasti, 2014. godine ga je morao zatvoriti. Istovremeno, talibani su počeli kritizirati njegov posljednji film, “Peace in Afganistan“, nakon čega su počele i prijetnje smrću. Dok je još živio u Afganistanu, morao je odbijati pozive za prikazivanje svojih filmova u SAD-u i Velikoj Britaniji zbog ograničenja putovanja.

Ponadao se da će ovoga puta biti drugačije. “Zaista mi je važno biti tamo, vidjeti kako će ljudi doživjeti film”, rekao je.

Prema izvještaju UNHCR-a, Fazili je jedan od 6.400 izbjeglica iz Sirije, Iraka, Pakistana i Afganistana u Srbiji. Ostao je u Srbiji zbog zatvaranja balkanskih granica, što mu je onemogućilo prolazak dalje u Europu.

Organizatori/ce filmskog festivala u Berlinu tražili/e su od UNCHR-a da dopusti Faziliju putovanje. “Očajno želimo da Hassan dođe u Berlin i podijeli svoju priču”, rekla je glasnogovornica festivala Paula Kewskin.

Fazili ističe da je rezigniran nemogućnošću da predstavi svoj rad međunarodnoj publici. Sada, slobodan od progona i odlučan u namjeri da pomogne da se ženski glasovi čuju, još uvijek ne može biti dio razgovora. “Publika bi mogla imati pitanja o filmu, a ja bih, kao redatelj, trebao na njih odgovoriti. No, ne mogu puno učiniti odavde”, navodi.