U fokusu

Borba protiv Trumpove administracije

Savezni sudac Thomas Rice: SAD ne može ukinuti potpore za programe prevencije tinejdžerskih trudnoća

Savezni sudac Thomas Rice: SAD ne može ukinuti potpore za programe prevencije tinejdžerskih trudnoća

Savezni je sudac blokirao ukidanje financijske potpore za programe prevencije tinejdžerskih trudnoća koje vode podružnice organizacije Planned Parenthood, a koje je nametnula administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa, rekavši kako je odluka bila proizvoljna.

Okružni sudac Thomas Rice iz Spokanea u Washingtonu presudio je ovog tjedna kako američki Odjel za zdravstvo i usluge (HHS) nije uspio na zadovoljavajući način objasniti zašto je u srpnju odlučio ukinuti petogodišnju potpore dvije godine ranije, prenosi Thomson Reuters Foundation.

HHS nije slijedio odgovarajuće administrativne postupke te je na “proizvoljan i kapriciozan” način ukinuo program Teen Pregnancy Prevention, koji pruža financijsku potporu za programe prevencije trudnoće mladih, temeljene na dokazima, rekao je Rice.

Odbacio je tvrdnju administracije da bi odluka koja favorizira Planned Parenthood “zarobila” političare i prisilila Vladu na nastavak financiranja višegodišnjih projekata dodjele bespovratnih sredstava, čak i kada oni nisu u najboljem interesu države.

“Sud ne želi ‘zavezati ruke’ donositeljima odluka, već samo potvrđuje da su tužitelji utvrdili da institucija mora slijediti svoje vlastite propise o prestanku programa”, napisao je Rice. Sličan je zaključak donesen prošlog tjedna od strane saveznog suca u Washingtonu koji je presudio u korist četiriju drugih primatelja bespovratnih sredstava čija je financiranje također nezakonito prekinuto.

Ovaj je sudski slučaj jedan među četiri koje je u veljači najavio Planed Parenthood, neprofitna organizacija koja omogućuje kontracepciju, zdravstvene preglede, pobačaje i druge usluge, uključujući one usmjerene na program prevencije tinejdžerskih trudnoća.

Kongres je stvorio program financiranja 2010. godine tijekom administracije demokratskog predsjednika Baracka Obame, a otada je financirao takve programe s oko 110 milijuna dolara godišnje. HHS trenutno dodjeljuje 84 potpore, a Planned Parenthood navodi da njihov program služi 1,2 milijuna mladih ljudi na nacionalnoj razini.

U srpnju je, međutim, HHS rekao 81 primatelju petogodišnjih potpora da će prekinuti svoje sporazume dvije godine ranije. Preostala tri prekinuta su u rujnu.

Podružnice Planned Parenthooda u svojoj su tužbi nazvale odluku Trumpove administracije dijelom “šire političke kampanje protiv spolnog i reproduktivnog zdravlja i programa temeljenih na dokazima i znanstvenim postavkama”.

Trumpov potpredsjednik Mike Pence, bivši guverner Indiane i oštri protivnik pobačaja, prisiljavao je Kongres na predstanak financiranja Planned Parenthooda.