U fokusu

Moralno netočno, no ne i vandalizam

Snimateljica koja je rušila i udarala izbjeglice oslobođena je optužbi

Snimateljica koja je rušila i udarala izbjeglice oslobođena je optužbi

Screenshot: YouTube

Vrhovni sud Mađarske odlučio je da je Petra László, televizijska novinarka koja je 2015. godine rušila i udarala nogom izbjeglice, nepravedno optužena. 

Podsjetimo, osudu javnosti i medija László je dobila kad je u rujnu 2015. godine srušila muškarca koji je trčao s djetetom u rukama te kad je nogom udarila drugo dijete u gradu Roszke, nedaleko od granice sa Srbijom. U tom trenu u punom je jeku bila izbjeglička kriza u Europi, te je grupa izbjeglica probila blokadu mađarske policije. 

U jučerašnjoj izjavi Vrhovnog suda stoji da je snimateljica oslobođena jer nije dokazana pretjerana uporaba sile, čime su poništene osuđujuće presude nižih sudova. Sud smatra da je u presudi bitan kontekst ‘napada prema jednom od stotina izbjeglica koje su bježale od policije’. U skladu s time, odlučili su da je čin mađarske snimateljice, iako moralno netočan i nedopustiv, bio remećenje, a ne vandalizam tj. pretjerana uporaba sile. Time je odbačena optužba nižeg suda, koji joj je odredio kaznu od tri godine uvjetno određujući njeno ponašanje kao oprečno socijalnim normama. 

Sirijski otac kojeg je srušila i njegov sin dobili su azil u Španjolskoj.