U fokusu

Ovako bi trebalo biti u svakoj srednjoj školi

Srednjoškolski kolegij o feminizmu

Srednjoškolski kolegij o feminizmu

Zanima vas kako izgleda feminist/kinja? Izgleda kao jedan/na od 16 učenika i učenica u srednjoškolskom razredu Ileane Jiménez.

Profesorica Jiménez vodi tromjesečni kolegij o feminizmu u srednjoj školi Little Red School House and Elizabeth Irvin u New Yorku. Za učenike i učenice koji slušaju kolegij “Fierce and Fabulous: Feminist Writers, Artists, and Activists“, to je bio kolegij koji im je promijenio živote i podučio ih o feminizmu, opresiji i toleranciji.

“Ono što ljudi ne razumiju o feminizmu jest da to nije napad na muškarce”, rekao je jedan od njenih učenika na pitanje što je naučio na kolegiju. “To je borba za pravednost i jednakost, što bi svi/e trebali/e imati“.

Kolegij je također bio lekcija u zauzimanju za ono u što vjeruješ i odbijanje pasivnosti kada svjedočimo tuđoj opresiji. “Vidim mlade ljude kako govore da sada, nakon što su upisali kolegij, žele nešto i napraviti po tom pitanju“, navodi Jiménez. Vjeruje da kada bi se akademska i aktivistička strana feminizma podučavale u školi, “živjeli bi u puno drugačijem svijetu”.

I zaista, možete vidjeti naznake toga kako bi svijet izgledao kada vidite jednog od njenih učenika kako govori: “Vjerujem da je ključni sastojak toga da budeš dobar/ra feminist/kinja – ljubav“.