U fokusu

Ususret izborima u Saudijskoj Arabiji

Što kažu kandidatkinje o predstojećim izborima u Saudijskoj Arabiji?

Što kažu kandidatkinje o predstojećim izborima u Saudijskoj Arabiji?

Više je od 1.000 nominiranih kandidatkinja za predstojeće izbore u Saudijskoj Arabiji, među kojima su aktivistkinje, profesionalke i domaćice.

Njihovi izborni leci, kao ni oni muških kandidata, ne smiju sadržavati fotografije, a one ne smiju provoditi kampanju izravno (licem u lice) s muškarcima.                                                         

No, u zemlji poznatoj diljem svijeta, po zabrani glasanja za žene, i bez ženske emancipacije, imena prvih kandidatkinja su objavljena. Po prvi puta će ženama biti dopušteno i da glasaju i da se kandidiraju, prema naredbi pokojnog kralja Abdulaha. 

Iako većina žena u Saudijskoj Arabiji sebe još uvijek vidi kao apolitične, ipak je više od 1.000 žena nominirano u cijeloj zemlji, daleko više nego se očekivalo.

“Nisam uzbuđena idejom pobjede”, rekla je Loujain al-Hathloul, koja je početkom ove godine puštena iz zatvora nakon sudjelovanja u kampanji kako bi se omogućilo ženama da voze. Sada je kandidatkinja na izborima u Rijadu.

Napomenimo i kako kraljevstvo stipendira 750.000 učenika/ica za studije u inozemstvu te da su većina njih upravo žene koje primijete ogromne razlike između Saudijske Arabije i ostatka svijeta.

“Budući da sam se vratila, da sam radila i putovala, moram reći da nikada nitko nije tražio odobrenje mog skrbnika”, rekla je Haifa al-Hababi, arhitektica koja je studirala i radila u Londonu i Glasgowu prije povratka u Saudijsku Arabiju prije dvije godine.

{slika}

Hababi je također jedna od kandidatkinja u Rijadu. Ima kolumnu u lokalnim novinama, u kojima radi s hidžabom na glavi, a po kući nosi majicu sa sloganom “Punk’s Not Dead”

Iako su obje ove kandidatkinje studirale u inozemstvu, one predstavljaju različite frakcije. Hababi ima 38 godina, udana je za odvjetnika, u prvi plan stavlja svoja arhitektonska načela – da je dobar dizajn način života – u praksi. 

Hathloul, s druge strane, udana je za najpoznatijeg komičara Saudijske Arabije, i sama je postala jedna od njegovih najpoznatijih aktivistkinja. Uhićena je prošle godine zbog pokušaja vožnje od Ujedinjenih Arapskih Emirata – gdje ima nešto manje ograničenja za žene – preko granice. Ovaj ‘međunarodni’ čin građanskog neposluha vlasti su vidjele kao osobito provokativan, te joj je u jednom trenutku prijetila optužba za terorizam.

Ona kaže da je u stanju učiniti to što radi samo zahvaljujući svom liberalnom ocu, koji podupire njenu kampanju.

Ove dvije žene imaju i različite stavove o pravilima ovih izbora, uključujući zabranu korištenja fotografija kao i zabranu komunikacije s osobama suprotnog spola.

Hathloul smatra da ove zabrane diskriminiraju žene,  a daju prednost muškarcima koji imaju više mogućnosti za širenje svojih ideja kroz javno djelovanje i putem društvenih mreža.

Hababi pak smatra da je zabrana fotografija dobra stvar, jer to sprječava muškarce da iskazuju svoju religioznost kroz dužinu brade, dodatno ohrabrujući tvrdolinijaške islamiste.

{slika}

Za Nassemu Assadu, jednu od kandidatkinja grada Qateefa ljudska prava su na prvom mjestu. “Jedno od naših ljudskih prava je i političko pravo, a politička prava za žene su također vrlo važna”, rekla je Assad. Ona priznaje da su ovi izbori na neki način ‘igra’ kako ona kaže.

Neki aktivisti i aktivistkinje su izbore bojkotirali/e, poput Azize al-Yousef, veteranke feminizma. “Stvari su zapravo sve gore i gore”,  rekla je Yousef. Njeni strahovi se odnose na novog kralja Salmana, koji ima reputaciju konzervativca, te je moguće da on zaustavi reforme svog prethodnika. “Mislim da moramo promijeniti cijeli sustav. Ne trebamo revoluciju, ali moramo promijeniti strukturu vlasti”, dodala je Yousef.