U fokusu

Hrvatska može bolje:

‘Tražimo ostavku ministra Šustara! Kakva škola danas, takva Hrvatska sutra’

‘Tražimo ostavku ministra Šustara! Kakva škola danas, takva Hrvatska sutra’

HINA /Zvonimir KUHTIĆ

Inicijativa Hrvatska može bolje zatražila je u ponedjeljak smjenu ministra znanosti, obrazovanja i sporta Predraga Šustara ako ne promijeni svoju politiku prema cjelovitoj kurikularnoj reformi, te pozvala građane i građanke na prosvjede podrške reformi koji su zakazani za 1. lipnja.

Nikola Baketa iz inicijative Hrvatska može bolje ustvrdio je da su ekspertna radna skupina i svi koji su bili uključeni u reformu svoju stručnost, iskustvo, znanja i vještine stavili na raspolaganje da se oblikuje školstvo koje će odgovarati zahtjevima budućnosti, a zauzvrat su doživjeli političke napade i pritiske.

“Tražimo da Hrvatski sabor donese rezoluciju kojom se obrazovanje i reformu obrazovanja proglašava prioritetom. Pozivamo na političku odgovornost ministra obrazovanja, znanosti i sporta Predraga Šustara i tražimo njegovu ostavku. Pozivamo i saborski Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu da preispita svoju odluku o dodavanju stručnjaka u ekspertnu radnu skupinu zbog nedefiniranog načina i zaobilaženja procedure”, rekao je Baketa.

Članica inicijative Eli Pijaca Plavšić ističe da je obrazovanje pitanje budućnosti, te da će se kroz simultane prosvjede na Međunarodni dan roditelja osim u Hrvatskoj prosvjedovati u Londonu, a prosvjedi su najavljeni i u Bruxellesu, Berlinu i Šangaju. Naglasila je da se oko ideje ‘Sretna škola u kojoj rastu sretna djeca’ okuplja sve više građana/ki, rekavši da na prosvjedu u Zagrebu očekuje bar 10.000 ljudi, iako su neki mediji već najavili mnogo veći broj.

‘Struka ispred politike’

Inicijativa sa sloganom ‘Struka ispred politike’ okuplja učiteljice i učitelje, učenice i učitelje, oko 200 udruga, brojne sindikate i sve veći broj građana/ki, rečeno je na konferenciji. Pijaca Plavšić naglašava kako je reforma bila otvorena za sve zainteresirane, a najvažniji kriterij bila je transparentnost, no političkim uplitanjem dovodi se u pitanje provedba još jedne važne reforme.

Članica stručne radne skupine za likovnu kulturu Ida Lohar ocijenila je da je obrazovna reforma hrvatski javni interes koji su prepoznali građani/ke, pa je stoga mora prepoznati i politika. Rekla je da su dokumenti svima dostupni i pozvala građane da ih pročitaju i uključe se u raspravu.

Reforma se ne provodi za jedan dan, nego je to dugogodišnji proces koji je podložan promjenama, a cilj je da se dogode temeljne i strukturne promijene.

“Da bismo nastavili s radom potrebna je operativna podrška Vlade i Ministarstva, a kada se uključuju novi ljudi želimo da to bude transparentno kroz javni poziv”, rekla je. 

Članovi inicijative pozvali su građane da prije prosvjeda podrže cjelovitu kurikularnu reformu slanjem poruka Vladi, Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, saborskom Odboru za obrazovanje, znanost i kulturu te saborskim zastupnicima, ‘neka shvate da je obrazovanje najvrjednija investicija’.

Organizacije civilnog društva okupljene u inicijativu Hrvatska može bolje pozivaju građane da u srijedu, 1. lipnja, u 18 sati ‘jasno i glasno kažu da je obrazovanje prioritet hrvatskog društva’, a prosvjedi su najavljeni u 12 hrvatskih gradova.