U fokusu

moralna dilema

Veliki odaziv na današnji štrajk

Veliki odaziv na današnji štrajk

Zbog smanjenja plaća i nezadovoljstva stanjem u sustavu – danas se štrajkalo na fakultetima i u znanstvenim institutima i ustanovama. U Nezavisnom sindikatu znanosti, organizatoru ovog jednodnevnog štrajka, kažu kako je odaziv i veći nego što su očekivali.

Na fakultetima nema nastave, niti rada sa studentima/cama, samo se odrađuju nužni poslovi kako bi se spriječila eventualna veća šteta. Predsjednik Velikog vijeća sindikata Vilim Ribić najavio je kako će prvi podaci o odazivu biti poznati nakon podneva, jer su u tijeku sastanci na kojima se razmatraju daljnji koraci sindikata u zaštiti prava zaposlenika/ca.

Predsjednik Velikog vijeća sindikata Vilim Ribić jučer je spomenuo mogućnost da članovi i članice sindikata u znak prosvjeda uskrate izdavanje diploma i potvrda o ispitima ili opstruiraju upise u novu školsku godinu.

“To kod nekih profesora i profesorica otvara moralnu dilemu je li opravdano ratovati protiv Vlade, a štetiti trećim osobama, no postoje pravila prema kojima je konflikt legitiman i opravdan i nitko ne bi trebao imati moralnih dvojbi”, rekao je Ribić.

Najavio je da će u subotu 31. svibnja, na redovitom saboru sindikata, razmotriti učinke štrajka i raspraviti što dalje.