U fokusu

kultura zlostavljanja

Više od pola žena u tehnološkoj industriji doživjelo je uznemiravanje na poslu

Više od pola žena u tehnološkoj industriji doživjelo je uznemiravanje na poslu

LinkedIn

Nedavno je Google otpustio inženjera Jamesa Damorea, autora manifesta koji kritizira Googleovu politiku raznolikosti, no rasprava o problemima, s kojima se žene u tehnološkoj industriji susreću, se nastavlja.

Neprofitna organizacija Women Who Tech osnovana je 2008. godine, sa svrhom ujedinjavanja žena u tehnologiji kako bi srušile rodne barijere u sektoru. Njezin cilj je jednostavan – financirati više početnih firmi koje vode žene, pokrenuti mrežu za radnice i poboljšati uvjete za žene u tehnologiji.

Organizacija je, u partnerstvu s Lincoln Park Strategies, organizirala upitnik anonimno ispitujući 750 žena i 200 muškaraca u tehnološkoj industriji, kako bi se otkrili kulturni trendovi na radnom mjestu koji koče uspjeh pojedinke/ca.

U upitniku su postavljena pitanja koja se tiču utjecaja faktora poput roda, seksualne orijentacije i rase, kao i njihov potencijalni utjecaj na uspjeh individualke/ca u industriji.

 

Kultura zlostavljanja

Rezultati su korespondirali s mnogim anegdotama koje dijele žene i manjine u industriji, s 53 posto žena koje su doživjele uznemiravanje u usporedbi sa 16 posto muškaraca. Najčešći oblik uznemiravanja je bio seksističke prirode (72 posto), a uvredljive riječi i seksualno uznemiravanje su na drugom i trećem mjestu. 57 posto žena koje su bile seksualno uznemiravane iskusile su neželjeni fizički kontakt.

65 posto ispitanih osnivačica tvrtki bio je predložen seks u zamjenu za financiranje tvrtke, upoznavanja i poslove. Skoro četvrtina ispitanih osnivačica tvrtki, koje su bile seksualno uznemiravane, bile su neprimjereno dodirivane.

Niti jednom ispitanom osnivaču tvrtke nije bio predložen seks u zamjenu za poslovne prilike. Umjesto toga, većina uznemiravanja usmjerena prema osnivačima bila je u vezi s njihovim profesionalnim karakterom. 

Prijava uznemiravanja Odjelu ljudskih resursa je rijetkost, sa svega 16 posto žena koje su to doživjele. 68 posto žena koje su podnijele prijavu nezadovoljno je načinom kako se njihova radna okolina odnosila prema problemu, a u 64 posto slučajeva zlostavljač nije suočen s posljedicama zbog svog neprofesionalnog ponašanja.

Seksualna orijentacija i rasa također igraju ulogu

Rod je samo jedan od problema, obzirom da rezultati pokazuju seksualnu orijentaciju i rasu kao faktore.

Za LGBTQ radnice/ke  rizik od uznemiravanja je znatno veći nego za njihove heteroseksualne kolegice/e, s 55 posto LGBTQ ispitanica/ka koji su to proživjele/i u usporedbi s 42 posto heteroseksualnih ispitanica/ka. 40 posto žena i 25 posto muškaraca izbjegavalo je razgovore o svojoj seksualnoj orijentaciji.

U odnosu na bijele kolege i kolegice, manje je vjerojatno da će tehnološke/i radnice/i drugih rasa misliti da će tvrtka za koju rade ozbiljno shvatiti prijave o uznemiravanju.

Jasno je prema ovom upitniku i široj diskusiji oko problema raznolikosti u tehnološkoj industriji da se  treba puno raditi kako bi se stvorili bolji uvjeti za žene i manjine.

Prevela i prilagodila: Mia Vodopija