U fokusu

Zakon o otkucaju srca fetusa

Zakon o pobačaju u Iowi proglašen neustavnim

Zakon o pobačaju u Iowi proglašen neustavnim

Zakon o “otkucaju srca fetusa” u američkoj državi Iowi, najrestriktiviji zakon o pobačaju u cijeloj Americi, proglašen je neustavnim, budući da krši nacionalni Ustav države Iowe, presudio je tamošnji sud ovog tjedna.

Zakonodavstvo kontrollirano od strane Republikanaca usvojilo je ograničenje u svibnju 2018. godine, zabranivši prekid trudnoće nakon što se detektiraju otkucaji srca fetusa, što se najčešće događa oko šestog tjedna, i prije nego što žena uopće zna da je trudna.

U presudi, objavljenoj na internetu, sudac Okružnog suda Michael Huppert napisao je: “Neosporno je da se takva srčana aktivnost može otkriti i prije nego što fetus postane sposoban sam preživjeti”. Fetus može preživjeti izvan maternice, obično oko 24. tjedna trudnoće, smatra se pragom (ne)dopuštenosti prekida trudnoće u SAD-u.

Odluka okružnog suda velika je pobjeda zagovornika/ica prava na pobačaj, ali protivnici/ce pobačaja već su najavili da će se boriti protiv ove presude na žalbenim sudovima u Iowi.

Cilj tog zakona jest nametnuti izazov za sudski slučaj Roe vs. Wade, presudnu odluku Vrhovnog suda SAD-a iz 1973. kojom je utvrđeno da žene imaju ustavno pravo na pobačaj.

Senatorica države Iowe Janet Petersen iz Des Moinesa, liderica demokrata u Senatu u Iowi, pohvalila je presudu. “Ekstremni je zakon trebao biti odbačen jer je ograničavao slobodu žena i djevojčica u Iowi da brinu o svom tijelu te ih je prisiljavao na majčinstvo”, rekla je. “Guverner i drugi republikanci trebali bi prestati napadati žensku zdravstvenu skrb”.

Krajnji cilj, riječima protivnika pobačaja, jest dovesti slučaj pred Vrhovni sud SAD-a, koji je pod predsjednikom Donaldom Trumpom postao puno konzervativniji. Kada je usvojen zakon iz Iowe, republikanski državni senator Rick Bertrand iz Sioux Cityja rekao je: “Stvorili smo priliku da krenemo na Roe protiv Wadea – 100 posto”.