U fokusu

pedeset godina duže od lanjske procjene

Žene će čekati još 217 godina do jednakih plaća i prilika za zapošljavanje

Žene će čekati još 217 godina do jednakih plaća i prilika za zapošljavanje

Žene diljem svijeta ravnopravnost na radnom mjestu čekat će, prema istraživanjima, možda i do dva stoljeća. Svjetski ekonomski forum procijenio je da će neravnopravnost između muškaraca i žena u plaći i prilikama za zapošljavanje trajati narednih 217 godina, gotovo pedeset godina duže od lanjske procjene.

Uzmu li se u obzir drugi pokazatelji, poput dostupnosti zdravstvene skrbi i obrazovanja, ukupni rodni jaz nestat će za otprilike stotinu godina, sedamnaest više od prošlogodišnjeg predviđanja, javlja Guardian.

Ovo je prvi put, od 2006. godine, otkako SEF mjeri i predviđa rodne razlike, da spori, ali stabilni napredak stagnira.

Saadia Zahidi iz SEF-a izjavila je: “2017. godine ne bismo trebali svjedočiti ovakvom nazadovanju. Rodna ravnopravnost moralni je i ekonomski imperativ. Neke države danas vide korist od proaktivnih mjera poduzetih za sprječavanje rodne neravnopravnosti”.

Prema istraživanju, koje obuhvaća 144 države u kojima temeljem ekonomskih, zdravstvenih, obrazovnih i političkih pokazatelja opaža i mjeri rodnu neravnopravnost, na vrhu ljestvice već se devet godina nalazi Island, a slijede ga Norveška i Finska. Hrvatska ove godine zauzima 54. mjesto, iza Slovenije na sedmom i Srbije na četrdesetom.