Uncategorized

četvrtak, 28. rujna

Prosvjedna akcija: Za besplatan i dostupan pobačaj

Prosvjedna akcija: Za besplatan i dostupan pobačaj

Umjesto da po tko zna koji put s desničarima raspravljamo o tome “kada počinje život”‘, ovaj Globalni dan akcije za siguran i legalan pobačaj odlučile smo obilježiti zaokretom u diskursu. U četvrtak, 28. rujna u 18 sati na Cvjetnom trgu Platforma za reproduktivna prava jasno i glasno traži ne samo siguran i legalan, već svima dostupan i BESPLATAN pobačaj

Reproduktivna prava podrazumijevaju pravo žene da pobaci, ali i da planira roditeljstvo. Politizacija reproduktivnih prava time znači i borbu za besplatno i kvalitetno javno zdravstvo i školstvo, dovoljan broj javnih vrtića i jaslica, sigurna radna mjesta te razvojnu i solidarnu stambenu politiku

Pravo na pobačaj ne može biti osigurano isključivo donošenjem jednoga zakona jer pravna jednakost ne uzima u obzir nejednake materijalne preduvjete, o kojima ovisi hoće li neka osoba to pravo moći iskoristiti ili ne. Nezaposlene žene, žene koje rade na određeno, studentice, žene bez zdravstvenog osiguranja, žene iz ruralnih područja, žene s djecom bez podrške obitelji i šire zajednice, tražiteljice azila – nemaju stvarni izbor; one s jedne strane često nemaju novca da naprave pobačaj, a s druge strane nemaju ni materijalne uvjete za odgajanje djece. 

Borba za reproduktivna prava koja ne uključuje zahtjev za besplatnim i javno dostupnim pobačajem tek je borba za privilegirane žene, koje raspolažu potrebnim resursima za korištenje ovog prava. 

Stoga nam se u četvrtak pridružite na Cvjetnom trgu u borbi da zahtjev za legalnim pobačajem postane i egalitaran – dostupan svim ženama bez obzira na njihov ekonomski i društveni status!