Vijesti

02.05.2019. 11:29:19 - Libela

kišo, bježi s vremenske prognoze

Vatre naših kresova za proslavu 74. obljetnice oslobođenja Zagreba od fašističke okupacije

Trnjanski kresovi

Trnjanski kresovi (Foto: Bojan Mrđenović)

Tradicionalna proslava Dana oslobođenja Zagreba, Trnjanski kresovi, održat će se ovu subotu, 4. svibnja na savskom nasipu pored Mosta slobode.

Prenosimo priopćenje Mreže antifašistkinja Zagreb:

Nekoliko tisuća posjetitelja i posjetiteljica i ove godine će sudjelovati u bogatom kulturno-umjetničkom sadržaju i radionicama za sve uzrastem te će uz brojna druga iznenađenja i nezaobilazno paljenje kresova, glasno, borbeno i radosno proslaviti 74. obljetnicu oslobođenja Zagreba od fašističke okupacije i odati počast svima onima koji su za slobodu borili, ali se bore i danas.

Are you Syrious?, fAKTIV, Slackline Zagreb, Zagreb Pride i Antifa Šibenik samo su neke od više od 20 organizacija i partnera Mreže antifašistkinja Zagreba koje ove godine sudjeluju u organizaciji radionica i ostalog kulturno-umjetničkog programa na Trnjanskim kresovima. Tako će oni najmlađi između ostalog učiti izrađivati finske ukrase himmelije od reciklirajućeg materijala, crtati ruske Babuške, hodati po slackline-u i bubnjati uz grupu Drum'n'bijes. Odrasli će pak moći sudjelovati na radionicama pjevanja feminističkih i borbenih pjesama, učiti bubnjati djembe te plesati West African dance i Vogue, ili pak popraviti svoj bicikl uz pomoć volontera i volonterki Biciklopopravljaone Zelene akcije.

U poslijepodnevnim satima održat će se i tribina o nužnosti povezivanja radnika i lokalne zajednice kod pokretanja industrijskih akcija, dok će se po prvi put na Trnjanskim kresovima u suradnji s klubom Booksa okupiti i neformalni književni kružok otvoren svima, čitateljicama i čitateljima, proizvođačicama i proizvođačima pjesničkih tekstova svih generacija i (ne)profesionalnih pozadina. Kružok će okupiti zainteresirane u međusobnom čitanju i razgovoru o stihovima uokvirenima temom Pjesme slobode.

Večer će biti obilježena borbenom pjesmom i poezijom kao uvod u paljenje Trnjanskih kresova. Na vanjskoj pozornici, u suradnji s pjesničkom manifestacijom Goranovo proljeće, poeziju Ivana Gorana Kovačića između ostalih čitat će Vilim Matula, Milivoj Beader i Ivana Bodrožić, te će nastupiti brojni zborovi - Zbor Domaćigosti, ZborXop, Partizanski zbor i Le Zbor.

Satnice radionica pronađite OVDJE.

Tagovi: antifašizam, maz, mreŽa antifaŠistkinja zagreb, oslobođenje zagreba, program, radionice, satnica, trnjanski kresovi

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM