U fokusu

kišo, bježi s vremenske prognoze

Vatre naših kresova za proslavu 74. obljetnice oslobođenja Zagreba od fašističke okupacije

Vatre naših kresova za proslavu 74. obljetnice oslobođenja Zagreba od fašističke okupacije

Bojan Mrđenović

Tradicionalna proslava Dana oslobođenja Zagreba, Trnjanski kresovi, održat će se ovu subotu, 4. svibnja na savskom nasipu pored Mosta slobode.

Prenosimo priopćenje Mreže antifašistkinja Zagreb:

Nekoliko tisuća posjetitelja i posjetiteljica i ove godine će sudjelovati u bogatom kulturno-umjetničkom sadržaju i radionicama za sve uzrastem te će uz brojna druga iznenađenja i nezaobilazno paljenje kresova, glasno, borbeno i radosno proslaviti 74. obljetnicu oslobođenja Zagreba od fašističke okupacije i odati počast svima onima koji su za slobodu borili, ali se bore i danas.

Are you Syrious?, fAKTIV, Slackline Zagreb, Zagreb Pride i Antifa Šibenik samo su neke od više od 20 organizacija i partnera Mreže antifašistkinja Zagreba koje ove godine sudjeluju u organizaciji radionica i ostalog kulturno-umjetničkog programa na Trnjanskim kresovima. Tako će oni najmlađi između ostalog učiti izrađivati finske ukrase himmelije od reciklirajućeg materijala, crtati ruske Babuške, hodati po slackline-u i bubnjati uz grupu Drum’n’bijes. Odrasli će pak moći sudjelovati na radionicama pjevanja feminističkih i borbenih pjesama, učiti bubnjati djembe te plesati West African dance i Vogue, ili pak popraviti svoj bicikl uz pomoć volontera i volonterki Biciklopopravljaone Zelene akcije.

U poslijepodnevnim satima održat će se i tribina o nužnosti povezivanja radnika i lokalne zajednice kod pokretanja industrijskih akcija, dok će se po prvi put na Trnjanskim kresovima u suradnji s klubom Booksa okupiti i neformalni književni kružok otvoren svima, čitateljicama i čitateljima, proizvođačicama i proizvođačima pjesničkih tekstova svih generacija i (ne)profesionalnih pozadina. Kružok će okupiti zainteresirane u međusobnom čitanju i razgovoru o stihovima uokvirenima temom Pjesme slobode.

Večer će biti obilježena borbenom pjesmom i poezijom kao uvod u paljenje Trnjanskih kresova. Na vanjskoj pozornici, u suradnji s pjesničkom manifestacijom Goranovo proljeće, poeziju Ivana Gorana Kovačića između ostalih čitat će Vilim Matula, Milivoj Beader i Ivana Bodrožić, te će nastupiti brojni zborovi – Zbor Domaćigosti, ZborXop, Partizanski zbor i Le Zbor.

Satnice radionica pronađite OVDJE.