U fokusu

Centar za ženske studije traži od Vlade da se prestane skrivati iza institucija pravne države

Stavite na poček neplaćene račune za režije i rate za kredite radnica Kamenskog!

Centar za ženske studije uputio je Vladi, sindikatima i ostalim nadležnima zahtjev za hitno rješenje problema radnica tvornice Kamensko. Radnice tekstilne tvornice Kamensko pred vratima svog pogona u Zagrebu, usprkos lošem vremenu i kiši, od 20. rujna štrajkaju glađu i dostojanstveno traže isplatu plaća za proteklih pet mjeseci. Zajedno s radnicama Kamenskog članice Centra za ženske studije Zagreb traže da Vlada i sindikati, prije svega Sindikat tekstila, kože, obuće i gume Hrvatske, hitno pronađu rješenje za isplatu zaostalih plaća radnicama  Kamenskog.

Stavite na poček neplaćene račune za režije i rate za kredite radnica Kamenskog!

Vjekoslav Skledar/CROPIX

Centar za ženske studije uputio je Vladi, sindikatima i ostalim nadležnima zahtjev za hitno rješenje problema radnica tvornice Kamensko.

Radnice tekstilne tvornice Kamensko pred vratima svog pogona u Zagrebu, usprkos lošem vremenu i kiši, od 20. rujna štrajkaju glađu i dostojanstveno traže isplatu plaća za proteklih pet mjeseci.

Zajedno s radnicama Kamenskog članice Centra za ženske studije Zagreb traže da Vlada i sindikati, prije svega Sindikat tekstila, kože, obuće i gume Hrvatske, hitno pronađu rješenje za isplatu zaostalih plaća radnicama  Kamenskog, da plaće koje za obavljeni rad nisu isplaćene od svibnja 2010. godine radnicama budu isplaćene odmah jer sudski postupak ne može biti isprika za njihovo neisplaćivanje.

Također inzistiraju da se budućnost zaposlenika i zaposlenica te mogući opstanak tekstilne tvornice mora provoditi transparentno i bez zakulisnih vlasničkih zlouporaba.

Traže da, dok se ne pristupi suštinskom rješenju problema, uz isplate zaostalih plaća radnicama treba staviti na poček neplaćene račune za režije i rate za kredite i ukinuti sve prekršajne prijave zbog neplaćenih karata u sredstvima javnog prijevoza.

Sindikat prijavio Upravu i Nadzorni odbor, Vlada i Ministarstvo “uz njih”

Podsjećamo, dvadestak radnica već sedmi dan, nakon odrađene jutarnje smjene u tvornici, popodnevnu i noćnu odrađuje na ulici gdje prosvjeduju i štrajkaju glađu. Neke od njih su već završile u bolnici. Najveću podršku im pružaju nevladine institucije, studenti, pojedine privatne osobe i javnost.

Sindikat tekstila, obuće, kože i gume pozvao ih je na prekid štrajka “jer time ne mogu utjecati na zakonske rokove i postupak otvaranja stečaja”. Upravu i Nadzorni odbor Kamenskog već su prijavili Općinskom državnom odvjetništvu jer nisu pokrenuli stečaj iako su za to stvoreni uvjeti.

Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva te Vladin Ured za socijalno partnerstvo su u petak priopćili da su upoznati sa situacijom radnica Kamenskog te da je Vlada već mnogo učinila za spas te tekstilne tvornice. Kažu da će se trenutkom otvaranja stečajnog postupka steći uvjeti da prema Zakonu o osiguranju radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca, putem Agencije za osiguranje radničkih potraživanja, radnici ostvare svoja nenaplaćena potraživanja od poslodavca u visini koja je socijalno održiva.

Radnica Bega Arnaut je u noći s četvrtka na petak završila u bolnici jer joj je pozlilo kada je ugledala direktora tvronice. “Pozlilo mi je noćas kada nas je naš direktor došao provocirati. Nije imao nikakve prijedloge za pomoć, već nas je baš došao izazvati”, rekla je medijima.

Žene u Hrvatskoj su na ukupnoj razini i dalje 15-ak posto manje plaćene od muškaraca

“Tražimo od Vlade Republike Hrvatske da se prestane skrivati iza institucija pravne države i procedure te da odmah preuzme odgovornost  za činjenicu da u Hrvatskoj radnice gotovo umiru od gladi jer ne mogu ostvariti osnovno pravo koje proizlazi iz njihovog rada, dok se pritom velika politička i medijska pozornost pridaje sličnim problemima kad su u pitanju gospodarske oblasti u kojim su većini zastupljeni muškarci”, završava priopćenje Centra za ženske studije.

S ovom posljednjom tvrdnjom bi se složila i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik koja je ranije ovoga mjeseca za Novi list izjavila da su žene u Hrvatskoj na ukupnoj razini i dalje 15-ak posto manje plaćene od muškaraca. Premda slučajeva izravne diskriminacije ima vrlo malo, jedan od najvećih uzroka takvoga stanja je taj što žene rade u slabije, a muškarci u bolje plaćenim djelatnostima.