U fokusu

Završen 6. Vox feminae festival

Četiri superVOXfeminae dana

Četiri superVOXfeminae dana

U subotu je projekcijama triju pobjedničkih filmova završen šesti po redu Vox feminae festival. Za one koji su propustili festival, slijedi pregled najzanimljivijih filmova i događaja koji će vas potaknuti da iduće godine ne izostanete, a ponuditi i feminističko štivo da se do tada obrazujete.

Kako tema festivala jest umjetničko i teorijsko promišljanje rodno-spolne politike, u sklopu tog djelovanja održavale su se od 21. do 24. studenog poslijepodnevne projekcije filmova feminističke i transrodne tematike, lokalnih i stranih autora. Prema glasovima publike, najboljima su proglašeni sljedeći filmovi:

Radislav Jovanov Gonzo, Na kvadrat

Radi se o kratkom igranom filmu koji je čini dio omnibusa Zagrebačke priče vol. 2. U ovom filmu autor tematizira ljubavni odnos Mije i Sare, para koji se prilikom priprema za selidbu suočava s novim problemom.

Kristy Guevara Flanagan Wonder Women! Neispričana priča američkih superjunakinja (Wonder Women! The Untold Story of American Superheroines)

Popularna kultura često je mjesto u kojem se najviše aktiviraju tradicionalni stereotipi o ‘prirodnim’ spolnim karakteristikama žena i njezinoj društvenoj ulozi. Da to nije uvijek tako pokazuje autorica, skrećući pozornost na pozitivne popularno kulturne reprezentacije ženskosti, polazeći prvotno od jednog tipično ‘muškog’ popularnog žanra – stripa.

{slika}

Priča o stripovskoj superjunakinji Wonder Woman, koja se rađa 1940-ih u SAD, posložila je kao odskočna daska za istraživanje o kolanju figura snažnih žena u medijskim prostorima. 

Michiel van Erp Sada sam žena (I Am a Woman Now) (2011)

Radi se o još jednom dokumentarcu, koji pak tematizira prve, ujedno ilegalne operacije promjene spola izvedene tijekom 1950-ih u Casablanci. Kroz razgovore s ovim pionirkama/pionirima redatelj nam predstavlja ne samo njihova iskustva o promjeni iz muškog u ženski spol u vremena kada je još društvena potpora za takvo što bila nezamisliva, nego se dotiče i teme suočavanja sa starenjem, te nestabilnosti samog spola za neke transrodne osobe.

Osim dijela programa u kojima se predstavljaju filmska umjetnost feminističke tematike, u subotu je održan buvljak na kojem je sve vrvjelo od kreativnosti – mogli ste napraviti vlastiti parfem, kupiti ručno izrađen nakit i torbice, uživati u vegetarijanskom varivu i čiliju bez mesa,  te upoznati proizvođače kozmetike od prirodnih sastojaka i saznati gdje njihovi proizvodi mogu kupiti.

Osim umjetničko-kreativnog dijela programa, u svrhu pokretanja aktivističkog djelovanja u četvrtak je održan okrugli stol na kojem su se imali priliku predstaviti regionalni i europski portali i festivali srodne tematike. Osim ovoga sastanka, koji je bio jedini otvoren za javnost, održalo se i nekoliko radnih sastanaka istih skupina, koje su prema Voxfeminae.net imale sljedeći cilj:  osnivanje regionalne i europske mreže nezavisnih ženskih inicijativa i kolektiva koji se bave urbanom i proaktivnom kulturom. Mreža će se prvenstveno fokusirati na rad internetskih portala i festivala koji se bave djelovanjem i stvaralaštvom žena te rodnom tematikom.

{slika}

Iznimna je važnost toga što je u festival uključeno i promišljanje o praktičnom djelovanju i organizaciji feminističkih skupina u našoj regiji jer će se osnaživanjem međusobnih veza osigurati preživljavanje ovog aktivističkog rada i jačanje prisutnosti tema u društvu. Isto tako je iznimno pohvalno održavanje projekcije prvog hrvatskog feminističkog filma Žemsko (1968.) Dunje Ivanišević. Kao što je istaknuto prilikom predstavljanja filma, radi se o dijelu koje je snimljeno u produkciji kinokluba Split, koji je ujedno ‘odgađao’ njegovo prikazivanje (Dunji je govoreno kako se film ‘izgubio’, kako je ‘zaboravljen’ i slično) gotovo dva desetljeća. Osim što su govornice ponudile povijesni kontekst u kojem je film nastao, te kako se izgubio, važno je da se raspravljalo o razlozima njegove umjetničke vrijednosti.

Upravo se u ovakvoj sprezi umjetnosti, teorije i politike nalazi glavni značaj Vox-a. Unatoč iznimno ograničenom financiranju pokušava se održavat trostruki rad – dati prostor feminističkoj umjetnosti, pokrenuti aktivistički rad, te ujedno i promisliti teorijski.