Vijesti

25.09.2013. 21:29:18 - Libela

Ljutite tekstilne radnice

Sukob bangladeške policije i tekstilnih radnica koje traže veće plaće

Ljutite bangladeške tekstilne radnice blokirale su ceste i sukobile se s policijom, javlja theguardian.com. Već treći dan prosvjeduju tražeći minimalnu mjesečnu plaću u iznosu od 100 američkih dolara za sve što šivaju za izvoz.

Abdul Baten, šef policije u industrijskoj četvrti Gazipur, u blizini Dhake, gdje se nalazi stotine tvornica, rekao je u ponedjeljak da je oko 200.000 radnica došlo na najnovije prosvjede.

"Situacija je vrlo nestabilna. Policija je ispalila gumene metke i suzavac kako bi rastjerala neposlušne radnice ", rekao je, dodavši kako je desetak radnica i nekoliko policajaca ozlijeđeno.

Prosvjedi koji su započeli u ponedjeljak  su  najžešći u tekstilnom sektoru od 2010. kada su nakon prosvjeda vlada i vlasnici tvornica bili prisiljeni pristati na minimalne mjesečne plaće od 3.000 taka (40 dolara).

Bangladeške tekstilne radnice su među najlošije plaćenima u tom sektoru diljem svijeta, a često rade i 80 sati tjedno u tvornicama, koje su osjetljive na požare i druge nesreće.

Prosvjedi zbog loših plaća, naknada i radnih uvjeta su česti, ali se intenziviraju od travnja kada se jedan tvornički kompleks srušio i kada je poginulo više od 1.100 ljudi. Bila je to jedna od najgorih svjetskih industrijskih katastrofa.

"U Savaru, gdje se dogodila nesreća u travnju, više od desetaka tvornica je zatvoreno. I tada su se prosvjednice sukobile se s policijom, a 20-ak osoba je bilo ozlijeđeno", rekao je zamjenik načelnika policije Dhake Shyamal Mukherjee.

Ova osiromašena južno-azijska zemlja druga je u svijetu po izvozu odjeće. Bangladeš izvozi 80 posto proizvedene odjeće i to za poznate američke i europske trgovine (Gap, Primark, Benetton, Zara) . Godišnja zarada od izvoza odjeće je veća od 20 milijardi dolara.  

U lipnju ove godine vlada je donijela odluku o plaćama s kojom se sindikalisti nisu složili, već su zahtijevali minimalnu plaću od 8.114 taka (107 dolara).

Vlasnici tvornica odbili su zahtjev sindikalista, rekavši da oni mogu podići plaće za samo 20 posto odnosno na 3.600 taka  zbog loših globalnih ekonomskih uvjeta.

Tagovi: bangladeš, plaća, policija, protesti, svijet, tekstilne radnice

Vezani članci:

Facebook komentari

Stup srama

Iz drugih medija

AEM