U fokusu

depresija, apatija i strahovi zavladali društvom

‘Milanoviću, građanima i građankama danas nije do smijeha’

‘Milanoviću, građanima i građankama danas nije do smijeha’

Nezavisni hrvatski sindikati uputili su pismo premijeru Zoranu Milanoviću povodom obilježavanja Svjetskog dana smijeha, prenosi Index.hr. Kako upozoravaju, građanima i građankama Hrvatske nimalo nije do smijeha:

Pismo prenosimo u cijelosti:

“Poštovani gospodine Milanoviću,

kao što vjerojatno znate danas se obilježava Svjetski dan smijeha.

Ne znamo je li Vama i Vašoj Vladi do smijeha, ali većini hrvatskih građana i građanki nije. Zadnji poznati podaci govore kako je na kraju mjeseca studenog 2013. godine čak 296.117 građana/ki bilo pod ovrhom i kako su imali nepodmirenih obveza u iznosu većem od 23 milijarde kuna. Jasno je kako je kraj 2013. godine dočekalo pod ovrhom više od 300.000 blokiranih građana/ki.

Tomu treba pridodati podatak o prosječnoj mirovini za mjesec studeni koja je iznosila 2.277,04 kn, prosječnoj neto plaći za mjesec listopad koja je iznosila 5.506,00 kn te novoj minimalnoj plaći za 2014. godinu koja iznosi 3.017,61 kn. Ne smije se zaboraviti ni današnji podatak o 370.015 nezaposlenih.

Tako bismo još u nedogled mogli navoditi podatke o stanju hrvatskoga gospodarstva i hrvatskih građana/ki, o mladima koji su prisiljeni napuštati domovinu u potrazi za poslom, o čak tri četvrtine hrvatskih građana koji imaju nedostatne mjesečne prihode za pokriće svojih osnovnih, redovitih mjesečnih troškova, o radnicima/ama koji/e rade bez plaće ili radnicima/ama koji/e strepe za svoje plaće i svoja radna mjesta, o razočaranim umirovljenicim/amaa potonulim u neimaštinu, o kopačima po kontejnerima i skupljačima/cama praznih boca, o rastućem broju siromašnih i utučenih, o morbidnoj besperspektivnosti i beznađu, sumornosti i potištenosti, depresiji, apatiji i strahovima koji su zavladali hrvatskim društvom.

Pa kome onda uopće može biti do smijeha!?

Kad će konačno Vaša Vlada učiniti nešto što će na lica hrvatskih građana i građanki izmamiti bar osmijeh, a ne podsmijeh, melankoliju, grč bijesa i škrgut zuba te prazan i beznadan pogled?”, stoji u pismu Krešimira Severa.