U fokusu

Grad Zagreb kao nositelj projekta

Završna konferencija: ‘Europska mreža gradova za poticajnije poduzetničko okruženje’

Završna konferencija: ‘Europska mreža gradova za poticajnije poduzetničko okruženje’

Vijest o završnoj konferenciji “Europska mreža gradova za poticajnije poduzetničko okruženje” prenosimo sa web stranice samozaposljavanjezena.eu.

 

Poduzetnik je u Europi nisko na ljestvici poželjnih zanimanja a jedan od razloga tome leži u činjenici da poduzetnici u medijima nisu prezentirani kao uzor. Stoga je potrebno promijeniti percepciju o poduzetnicima kroz praktičnu i pozitivnu komunikaciju o poduzetničkim postignućima te im pomoći u njihovom poslovanju, istaknuto je danas na završnoj međunarodnoj konferenciji na kojoj su predstavljene zajedničke smjernice i preporuke za daljnji razvoj obrta te malog i srednje poduzetništva u sklopu projekta “Europska mreža gradova za poticajnije poduzetničko okruženje”.

 

Završnu konferenciju otvorila je zamjenica gradonačelnika grada Zagreba, Sandra Švaljek koja je istaknula kako grad Zagreb čini sve kako bi olakšao poslovanje poduzetnicima te da će im i dalje pomagati da budu što konkurentniji, da rastu i otvaraju nova radna mjesta jer će tako doprinijeti razvoju ne samo Zagreba, već i cijele Hrvatske.

 

Grad Zagreb bio je nositelj ovog projekta i voditelj konzorcija kojeg je činilo sedam europskih gradova iz pet europskih zemalja. Uz Zagreb, u projektu su sudjelovali i poljski gradovi Varšava, Kielce i Bydgoszcz, Rimini iz Italije, Ferrol iz Španjolske, te švedski Norrkoping.

 

Projekt “Europska mreža gradova za poticajnije poduzetničko okruženje” bio je sufinanciran sredstvima Europske unije, u okviru programa Europa za građane, pa je jedna od svrha ovog projekta bila i pokrenuti dugogodišnju suradnju u promicanju poduzetništva u europskim gradovima. U okviru projekta uspostavljena je mreža relevantnih europskih dionika iz područja razvoja malog i srednjeg poduzetništva s različitih razina od gradskih administracija, preko zavoda za zapošljavanje i učilišta, do razvojnih agencija, tehnoloških parkova i udruga.

 

Kroz međunarodne seminare, radionice i posjete razmjenjivana je najbolja praksa u poticanju samozapošljavanja i razvoja SME sektora a provedeno je i istraživanje među poduzetnicima svih gradova partnera s ciljem dobivanja informacija od strane poduzetnika o njihovoj ocjeni postojećeg sustava potpora usmjerenih prema SME sektoru, te prijedloga konkretnih mjera i aktivnosti koje bi potporu njihovom poslovanju učinile učinkovitijom.

 

Tako su između ostalih, predstavnici poljskog grada Kielcea tijekom završne konferencije na vlastitom primjeru predstavili utjecaj tehnoloških parkova na razvoj poduzetništva, dok su predstavnici talijanske socijalne zadruge PRO.GES predstavili model zapošljavanja kroz socijalno poduzetništvo.

 

Radionicu je moderirao voditelj projekta, Marko Helfrih, koji je predstavio i sam projekt i njegove rezultate, a kao govornici na konferenciji nastupili su pročelnica Ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo, gđa Mirka Jozić, direktor Razvojne agencije Zagreb TPZ-d.o.o., g. Frane Šesnić, utemeljitelj prve hrvatske etičke banke “e-banka”, g. Goran Jeras, izvršni direktor socijalne zadruge PRO.GES GESIN iz Parme, Italija, g. Gian Luca Pelagatti, te direktor Tehnološkog Parka Kielce, g. Szymon Mazurkiewicz i Joanna Rudawska, voditeljica odjela za razvojne projekte u Tehnološkom Parku Kielce.

 

Uz konferenciju, u okviru posjeta stranih delegacija organiziran je i posjet tvrtki Končar Električna vozila d.o.o. , gdje su međunarodni predstavnici imali priliku upoznati se sa proizvodima naše renomirane tvrtke, te je posjećen i Zoološki vrt Grada Zagreba, a na dan 14.10.2014. međunarodni sudionici sudjelovali su na konferenciji ZAGREB FORUM 2014. održanoj u Muzeju za suvremenu umjetnost, navedeno je na samozaposljavanjezena.eu.