U fokusu

Priopćenje Ženske mreže Hrvatske

Upute za izdavanje tablete za dan poslije diskriminiraju i degradiraju žene

Upute za izdavanje tablete za dan poslije diskriminiraju i degradiraju žene

Nakon objavljivanja protokola za izdavanje pilule za dan poslije, ellaOne, Ženska mreža Hrvatske traži od ministra zdravlja povlačenje istoga zbog diskriminacije i stigmatizacije kojima su žene zbog uvjeta u protokolu izložene.

Njihov dopis prenosimo u cijelosti.

Poštovani gospodine ministre,

nakon pozitivne informacije da je Ministarstvo zdravlja odobrilo i omogućilo kupnju “tablete za dan poslije” bez recepta, ponovila se već uobičajena praksa, da razni napuci, protokoli i sl. poništavaju dobra i napredna rješenja, te da čak dovode do novih oblika pritisaka i diskriminacije žena.

Vaš naputak kojim prepisujete ničim propitani i nedemokratski usvojen Protokol Hrvatske liječničke komore o postupanju kod izdavanja “tablete za dan poslije” potpuno derogira svrhu i ponovno stavlja žene u poziciju osoba koje na znaju razmišljati i donositi odluke.

Stoga tražimo:

  • da povučete naputak i da naložite svima koji se bave trgovinom lijekovima da bez restrikcija vrše prodaju tablete za dan poslije.

  • da se ispričate ženama u RH koje ovim naputkom smatrate osobama sumnjivog  i upitnog mentalnog zdravlja, nesamostalnih osoba koje ne znaju donositi odluke.

  • ispriku zbog učinjene diskriminacije žena. Odmah.

  • posebno tražimo da nam dostavite podatke o datumu izdavanja Protokola od strane Hrvatskog liječničkog zbora, te zakonske osnove na temelju kojeg ste kao ministar zdravlja dužni prihvatiti takav dokument strukovne udruge.

Pozivamo ministra zdravlja da hitno, kao što je obećano, pokrene aktivnosti Ministarstva radi reguliranja “priziva savjesti” kojim bi se spriječilo da zdravstveni djelatnici prizivaju savjest i time krše obavezu pružanja potrebne pomoći ženama, čime se širi krug neodgovornosti i nedostupnosti zdravstvene zaštite žena.

Pozivamo Vas da primjenjujete kako najviše standarde medicinske zaštite tako i zaštite ljudskih prava žena, te da se pri reguliranju “priziva savjesti” ne rukovodite stavovima Crkve, jer se razina prava žena pod njezinim utjecajem bitno smanjuje.