U fokusu

25. obljetnica

Kako se danas diljem svijeta borimo protiv homofobije, transfobije i bifobije?

Kako se danas diljem svijeta borimo protiv homofobije, transfobije i bifobije?

Danas se obilježava Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije (IDAHOT), a datum 17. svibnja izabran je zbog toga što je na taj datum 1990. godine homoseksualnost konačno maknuta s popisa bolesti Svjetske zdravstvene organizacije. Ove se godine slavi 25. obljetnica tog bitnog dana za LGBT zajednicu diljem svijeta.

17. svibnja prvi je put obilježen kao IDAHOT 2004. godine, a već 2013. godine obilježen je na razne načine u 120 zemalja. Cilj obilježavanja ovog dana jesu koordinirani događaji u svim dijelovima svijeta koji istovremeno podižu svijest o diskriminaciji i kršenjima prava LGBT osoba te osiguravaju mogućnost za poduzimanje akcija i uključivanje u dijalog s medijima, onima koji donose političke odluke te sa širom javnosti.

Ove se godine planira više od 1000 događaja u 120 zemalja, a u mnogim je zemljama ovaj dan prerastao u cijeli tjedan akcija s različitim slavljeničkim, kulturnim i političkim elementima. Neki od tih događaja su uistinu veliki, tako da se Bruxellesu, Berlinu, Santiagu, Caracasu i Havani organiziraju velike Povorke ponosa, a važne zgrade ukrašavaju se duginim bojama i zastavama.

U Europskom se parlamentu prije nekoliko dana, povodom IDAHOT-a, razgovaralo o važnosti borbe protiv diskriminacije LGBT osoba “Borba za jednakost se nastavlja svakog dana”, naglasio je tada potpredsjednik Parlamenta Dimitrious Papadimoulis i predsjednik Grupe o ravnopravnosti spolova j raznolikosti. “Cijelo društvo treba aktivno sudjelovati u smanjenju predrasuda, što nas se svih tiče”, zaključio je Papadimoulis.

Danas je, pak, IDAHOT čestitala i visoka predstavnica EU Federica Mogherini. “Na današnji Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije, EU je ujedinjena s LGBT osobama diljem svijeta u borbi za ukidanje diskriminacije na temelju spolne orijentacije i rodnog identiteta. Sva su ljudska bića ravnopravna u dostojanstvu i imaju pravo na uživanje prava koja su zapisana u Općoj povelji o ljudskim pravima”, izjavila je Mogherini.

Ipak, možda najbitniji dio IDAHOT-a su bezbrojna mala događanja na lokalnoj razini, koja uključuju tribine, panele, prikaze filmova i slično. U Hrvatskoj, u kojoj se IDAHOT službeno obilježava od 2011. godine, organizirano je nekoliko akcija u različitim gradovima. Između ostalog, u Poreču je organizirano gledanje dokumentarnog filma ‘Još jednom’ o ljubavnim životima nekoliko prijateljica lezbijki i jedne transrodne osobe. Isti je film prikazan i u Zaboku i u Tuheljskim toplicama.

Lezbijska organizacija Rijeka LORI organizirala je niz događaja tijekom nekoliko dana, a ‘Živa biblioteka u akciji protiv predrasuda‘ izazvala je veliki interes posjetitelja na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta. Živa biblioteka zanimljiva je i efikasna metoda informiranja i senzibiliziranja javnosti o društvenim problemima. Ona funkcionira baš kao i svaka druga knjižnica: čitatelji/ice dolaze posuditi “knjige”. Ipak, postoji jedna razlika: “knjige” u Živoj biblioteci su ljudi, kojima je zajedničko to što su pripadnici/ice ranjivih skupina. Neki su od “književnih naslova”: lezbijka, gej, biseksualna osoba, transrodna osoba, osoba s invaliditetom, majka djeteta s poteškoćama u razvoju, Rom/kinja, Srpkinja, beskućnik, bivši/a ovisnik/ica, nogometašica, stand up komičarka.

LORI-ce danas ističu zastave duginih boja na zgradi Grada Rijeke, a u utorak će, zajedno s udrugom Zagreb Pride organizirati program ‘Glasovi ponosa’ u Zagrebu. Program će se održati u prostorima Internet kafića Cooltura/Sublink 19. svibnja s početkom u 18 sati kad će osam mladih LGBT osoba, svaka u 5 minuta i 40 sekundi, ispričati po jednu vlastitu priču koja je vezana uz život LGBT mladih u Hrvatskoj. Večeras će u Studiju Smijeha u Zagrebu nastupiti dvije lezbijke komičarke sa forama LGBT tematike. 

Što se regije tiče, u BiH je portal LGBT.ba objavio video i tekst, koji su nastali kao dio kampanje povodom IDAHOT-a s naglaskom na mlade LGBT osobe.

U Srbiji je organizacija Labris Beograd povodom IDAHOT-a objavila deseti po redu izvještaj o položaju LGBTIQ populacije u Srbiji. U Sloveniji je transfeministička inicijativa Transakcija poručila da je krajnji čas da transrodne osobe budu vidljive, prepoznate i legitimirane unutar i izvan LGBT zajednice.

{slika}