Vijesti

09.03.2016. 23:31:12 - Libela/Hina/STA

Korak unaprijed za trans* prava

New York ukinuo podjelu na 'muške' i 'ženske' javne toalete

Stanovnici i stanovnice New Yorka od ponedjeljka mogu javne toalete u vlasništvu grada koristiti prema osjećaju vlastitog rodnog identiteta, a ne prema spolu, čime se ukida klasična podjela  na "muške" i "ženske" toalete.

Takva izvršna odluka koju je potpisao gradonačelnik Bill de Blasio odmah je stupila na snagu, a upravitelji gradske imovine dobili su instrukcije da je poštuju u praksi jer je utemeljena na mišljenju gradskog Povjerenstva za ljudska prava.

Odluku je s oduševljenjem pozdravila brojna njujorška LGBT zajednica jer se smatra da će pomoći u promoviranju njihovih prava i spolnog/rodnog identiteta.

"Braneći prava jedne naše zajednice, smatramo da branimo prava svih zajednica u gradu", kazao je prilikom potpisivanja uredbe de Blasio.

Odluka kojom se u New Yorku dokida diskriminacija tran* osoba, barem kad je u pitanju upotreba prostorija u vlasništvu grada, ne odnosi se samo na toaletne prostore nego i na javne bazene, garderobe i slična mjesta. Kako bi se trajnije dokinula diskriminacija trans* zajednice,  New York ubuduće planira rodno neutralna mjesta na kojima se obično očekuju stroga privatnost i intimnost osoba koje se ondje nađu.

Tagovi: lgbt zajednica, rodna jednakost, trans prava, trans zajednica

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM