U fokusu

u kakvim uvjetima?

Zatvara se kamp u Slavonskom Brodu, izbjeglice sele u Porin i Ježevo

Zatvara se kamp u Slavonskom Brodu, izbjeglice sele u Porin i Ježevo

Prihvatno-tranzitni centar za izbjeglice u Slavonskom Brodu zatvara se za tjedan dana, a sve osobe koje se trenutno tamo nalaze bit će premještene u Porin ili Ježevo, javlja Inicijativa Dobrodošli, čiji izvještaj prenosimo. 

U četvrtak se u kampu održao sastanak na kojem je MUP službeno obavijestio organizacije o zatvaranju kampa. Kamp se zatvara 15. travnja, a 105 osoba koje se nalaze u kampu bit će premještene u Porin ili Ježevo u sljedeća dva dana i, kako navodi MUP, dobiti rješenja u skladu sa zakonom i propisima. Kamp se do 15.4. treba raspremiti i organizacije trebaju povući svoju opremu. MUP se svim organizacijama zahvalio na dobroj suradnji. Potvrđeno nam je i kako ZPTC Slavonski Brod neće biti mjesto prihvata dogovorene kvote ljudi.

26 muškaraca iz prvog sektora nedugo nakon sastanka prebačeno je u treći sektor gdje se nalaze obitelji. Mnogima od njih nije bilo jasno što se događa, a kada su saznali da će za par dana biti premješteni iz kampa, bili su začuđeni jer su navodno nedavno dobili informaciju kako će ovdje biti još dva tjedna. MUP je predvečer organizirao sastanak sa svima koji se nalaze u trećem sektoru, obavijestio ih kako za koji dan odlaze iz kampa i kako će na novom mjestu uvjeti biti bolji.

S obzirom na to da su navedena odredišta Porin, prihvatilište za tražitelje azila, i Ježevo, detencijski centar za strance, nadamo se da je izbjeglicama to i objašnjeno, te da se boljim uvjetima od trenutnih ne smatra smještaj u objektu otvorenog tipa namijenjenom za smještaj maloljetnika, koji se također nalazi unutar zidina Ježeva. Također, s obzirom na navode kako će dobiti rješenja u skladu sa zakonom i propisima, teško je očekivati da će oni koji ne zatraže azil biti smješteni u Porin. Do konkretnijih saznanja, nadajmo se se najboljem.

Turski predsjednik Erdogan upozorio je u četvrtak kako Turska neće provesti dogovor o izbjeglicama ako Europska unija ne ispuni svoja obećanja. Turska za primanje izbjeglica zauzvrat očekuje financijsku pomoć EU od 6 milijardi eura i ukidanje viza za turske građane u lipnju. Grčka je nakon prve deportacije u nedjelju najavila kako će zbog sve većeg broja izbjeglica koji traže azil uvesti “stanku” od 15 dana. Ne isključuje, međutim, da bi se idućih dana mogle organizirati deportacije još nekoliko skupina izbjeglica koje nisu zatražile azil.