U fokusu

desničari se digli na zadnje noge: 'LGBT aktivizam predstavlja prijetnju poljskom nacionalizmu'

Poljska zabranila homofobne naljepnice na kojima je pisalo ‘zona bez gejeva’

Poljska zabranila homofobne naljepnice na kojima je pisalo ‘zona bez gejeva’

Twitter

Poljski sud zabranio je konzervativnim novinama Gazeta Polska da tiskaju naljepnice “Zona bez gejeva”, koje su bile plasirane uz tiskovinu, prenosi Gay Echo.

Naljepnice prikazuju zastavu duginih boja prekriženu crnim iksom, što je izazvalo kritike američkog veleposlanstva u Poljskoj, javlja BBC.

Nije poznato je li zabranjena samo prodaja isključivo naljepnica ili i novina. Glavni urednik Gazete Polske, Tomasz Sakiewicz, tvrdi da novine nisu povučene iz prodaje.

Predsjednik stranke Zakon i pravda, Jarosław Kaczyński, kritizirao je aktivizam za prava LGBTIQ osoba i rekao da ona predstavljaju prijetnju poljskom nacionalnom identitetu.

Prošlog vikenda došlo je do nasilja tijekom prve povorke ponosa održane u istočnom poljskom gradu Bialystok, kada su tisuće nogometnih huligana i desničara napali LGBTIQ aktiviste/kinje i policiju.

Gazeta Polska opravdala je svoj potez tvrdeći da LGBTIQ prava sadrže ‘sve oblike totalitarne ideologije’.

Zamjenik gradonačelnika Varšave, Paweł Rabiej, smatra da je potez ovih konzervativnih novina sličan onom iz vremena nacističke okupacije u Poljskoj: “Njemački fašisti imali su zone bez Židova. Danas vidimo da se ta tradicija nastavlja i ima pobornike/ce u Poljskoj koji/e rade pod okriljem vladajuće stranke i Crkve”.