U fokusu

Istraživanje Women's Aida

Dvije trećine žrtava femicida u Engleskoj ubijeno od strane partnera

Dvije trećine žrtava femicida u Engleskoj ubijeno od strane partnera

Više od dvije žene tjedno ubijene su tijekom prošle godine u Velikoj Britaniji, većina njih od strane partnera ili bivšeg partnera, pokazuju podaci organizacije Women’s Aid. The Femicide Census, godišnje istraživanje Women’s Aida, pokazalo je da je u 2016. godini u Engleskoj, Walesu i Sjevernoj Irskoj ubijeno 113 žena od strane muškaraca.

Više od dvije trećine tih žena ubili su sadašnji ili bivši partneri, pri čemu je 83 posto njih ubijeno u vlastitom domu. Većina njih koje su postale žrtve svojih bivših partnera, postale su to unutar godine dana od prekida/rastave.

Izvršna direktorica Women’s Aida, Katie Ghose, ističe da podaci pokazuju kako femicid ne smije biti tretiran kao izolirani incident, već kao dio ponavljajućeg uzorka muškog nasilja nad ženama. Također je upozorila da bi Vladini planovi za smanjivanje budžeta za skloništa mogli dovesti do zatvaranja mnogih, što bi žene i djecu dovelo u još veći rizik. “Bez sigurnih mjesta u koja mogu pobjeći, još će više žena biti ubijeno od strane muškaraca koje poznaju. Vlada mora reagirati odmah”, dodaje.

Trenutno, žene koje traže zaštitu mogu koristiti socijalnu pomoć usmjerenu na plaćanje skloništa kako bi se maknule od zlostavljača, no Vladinim bi se prijedlogom taj novac usmjerio na lokalna vijeća. Međutim, iz Women’s Aida poručuju kako većina žena koje bježe od zlostavljača traži sklonište izvan svoje lokalne sredine.

Iz Vlade navode da je cilj ove mjere “olakšati ranjivim ljudima koji traže pomoć i ukloniti potrebu za plaćanjem smještaja u teškim trenucima” te dati skloništima veću sigurnost u financiranju. No Ghose navodi da je potražnja za skloništima već odavno nadmašila ponudu te da bi ovaj prijedlog mogao biti točka prelamanja.

Organizacija procjenjuje da bi takva reforma mogla prisiliti trećinu od 300 skloništa u Engleskoj i Walesu na zatvaranje, prisiljavajući mnoge žrtve da se vrate zlostavljačima. Ghose zahtijeva od Vlade da napravi dugoročni model financiranja za nacionalnu mrežu skloništa.

“Svaka bi se žena trebala osjećati sigurno u vlastitom domu. Do tog trenutka, skloništa su od krucijalne važnosti, ne samo potencijalan dodatak; ona nisu samo prenoćište već neophodna za žene da mogu pobjeći od obiteljskog zlostavljanja i izgraditi svoj život dalje od zlostavljača”, zaključuje Ghose.